Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Sinds iets minder dan anderhalf jaar zit ik thuis met ptss en burn out klachten door toedoen van een collega. Klachten zijn door verschillende partijen erkend en behandeld door daarvoor gecertificeerd psycholoog. Ik ben nu sinds januari uitbehandeld bij de psycholoog. Re-integratie zou worden opgestart. Het is nu juni en er zijn nog niet voldoende goede stappen gezet richting een goede re-integratie. Na meermaals aandringen op een betere plek, meer uren etc. verschuilt de werkgever zich telkens achter "regeltjes". De bedrijfsarts heeft een FML opgesteld, die vervolgens op aanraden van de arbeidsdeskundige moest worden aangepast, dit duurde alles bij elkaar opgeteld 2.5 maand. In de tussentijd is de FML die toen is ingevuld eigenlijk al niet meer van toepassing, vind ook mijn psycholoog. Zij en ik zijn er beiden van overtuigd dat ik snel weer aan het werk kan, wanneer er een goede plek beschikbaar is. Dit wordt nu gedwarsboomd door een werkgever die zich verschuilt achter regeltjes die niemand kent, een bedrijfsarts (die inmiddels ook ontslagen is) die alleen maar excuses aan kan bieden en nu weer een arbeidsdeskundige die wettelijk alleen maar de slechte fml van de bedrijfsarts kan opvolgen.

Zodoende heb ik besloten om zelf te gaan solliciteren en ik ben dan ook na het versturen van de eerste brief direct uitgenodigd. Ik heb er alle vertrouwen in deze functie aan te kunnen, alsmede mijn eigen psycholoog. Ondertussen blijft het natuurlijk wel lastig en vandaar ook dit bericht.

Waar ik vooral mee zit is eventuele verwijtbaarheid. Ondanks dat ik alle vertrouwen heb niet snel weer uit te vallen, zijn er natuurlijk altijd onvoorziene situaties. Ben ik bijvoorbeeld ook verwijtbaar als ik een compleet andere langdurige ziekte zou krijgen? Daarnaast is mijn vraag, hoe lang is de duur van deze verwijtbaarheid? Stel ik werk een jaar bij een andere werkgever en ik zou dan uitvallen, ben ik dan nog altijd verwijtbaar?

Daarnaast vraag ik mij af of de werkgever mijn eventuele ontslag kan weigeren?

Ik ben me ervan bewust dat er een een heleboel dingen mis zijn met dit re-integratie traject, helaas beschik ik niet over een rechtsbijstandsverzekering en ben ik ook niet aangesloten bij een vakbond. Wanneer ik een lidmaatschap of verzekering nu afsluit, kan ik daar dan direct aanspraak op maken? Naast de hierboven beschreven misstappen, ligt er in de kast nog een grote map vol namelijk.

Ik kijk uit naar reacties.

Ik lees dat de werkgever kennelijk zich niet als goed werkgever gedraagt. Als dat blijkt en de werkgever heeft niet voldaan aan zijn verplichtingen in kader van de Wet Poortwachter dan kan hij ook aansprakelijk worden gesteld voor uw schade en kosten.

Als u nu een verzekering sluit kunt u natuurlijk in deze zaak daar geen aanspraak op maken.

U moet wel een nieuwe werkgever informeren over uw arbeidsongeschiktheid indien dat relevant is voor de nieuwe functie.

U bent dan niet verwijtbaar in geval van een andere ziekte.

Uw werkgever kan uw ontslag niet weigeren als u de opzegtermijn hanteert.

Beoordeel dit antwoord:

In beginsel valt u niet te verwijten als u met andere klachten ziek zou worden. U meldt zich dan ziek en de werknemer dient u dan door te betalen tijdens ziekte. Voordat u een ander baan accepteert doet u er verstandig aan u beter te melden (voor zover nog niet gedaan) en dan de baan te accepteren. Uw werkgever zal uw ontslag dan accepteren. Wellicht kunt u met een beeindigingsovereenkomst uw werkgever verlaten. Vindt u dat de huidige re-integratie te wensen overlaat en uw werkgever niet voldoet aan zijn inspanningsverplichtingen, dan kan er een loonsanctie worden opgelegd.

T.a.v. de lidmaatschap of afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering, heeft u meestal een wachttijd en kunt u niet direct aanspraak maken van deze verzekering.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik zou ook nog graag weten of er een termijn gehanteerd wordt mbt verwijtbaarheid? Ben ik als ik na een jaar uitval, met soortgelijke klachten, nog altijd verwijtbaar.

En daarnaast is het zo dat ik nog helemaal niet beter gemeld ben omdat mijn werkgever het bieden van meer uren etc. weigert op basis van een niet juist ingevulde FML en de eerder vermelde "regeltjes". Kan ik mij in deze dan toch gewoon beter melden?

Daarnaast vertrouw ik op mijzelf en mijn psycholoog waarbij we ervan uitgaan dat een nieuwe juiste baan me juist helpt om af te komen van de resterende klachten (deze klachten hangen in het bijzonder samen met de huidige werkomstandigheden en de manier waarop er wordt omgegegaan met de situatie). Om deze reden ligt het dus ook niet in de lijn der verwachting dat de klachten mij op welke manier dan ook zullen hinderen in een nieuwe functie en daarom wacht ik het gesprek en moment zelf af om te besluiten of het vermelden van de klachten al dan niet relevant is.


Wanneer u in deze situatie ontslag neemt, dan is er niet snel sprake van een benadelingshandeling. Het UWV hanteert daarvoor een termijn van 06 maanden.

Wanneer u zelf de arbeidsovereenkomst opzegt, dan heeft u geen recht op een transitievergoeding. Ook wordt het claimen van een schadevergoeding dan een stuk moeilijker.

Mijn ervaring (en met mij veel advocaten) met rechtsbijstandsverzekeringen is heel slecht (zie b.v. ook TROSRadar 05/12/2016). U heeft dan ook meer aan een goede, gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat. Misschien komt u in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp. Zo niet, dan zijn tegenwoordig prijsafspraken te maken.

Op grond van uw verhaal adviseer ik u zsm nader juridisch advies in te winnen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag