Stel vraag

Particulier


Ik heb 9 jaar geleden als ZZP'er een AOV afgesloten voor een verzekerd bedrag van € 25.000 en een arbeidsongeschiktheidsdrempel van 80%.

Inmiddels ben ik chronisch ziek. In de loop der jaren steeds minder kunnen werken en sinds begin 2018 voor meer dan 80% arbeidsongeschikt. De verzekeringsmaatschappij is begonnen met het uitkeren van mijn AOV, maar heeft het verzekerde bedrag verlaagd naar € 17.000 op basis van de afgelopen 3 jaar. Ik vraag me af of dit rechtsgeldig is. Waarvoor heb ik dan 9 jaar lang premie betaald? Daarbij komt dat het nu uitgekeerde maandbedrag onder het wettelijk bijstandsniveau ligt, en ik daarvan niet voorzien in mijn levensonderhoud.

Heeft het zin dit aan te vechten of staan zij volledig in hun recht?

Dit is niet zomaar te zeggen. Daarvoor zou je de algemene voorwaarden moeten raadplegen. In beginsel dient het contract met de verzekeraar te worden nagekomen en betaling dienovereenkomstig plaats te vinden. Mogelijk wordt de verzekerde waarde bepaald op basis van de laatste 3 jaar, maar dit is slechts een suggestie. Ik raad u aan de voorwaarden te raadplegen en exact na te gaan waarom de waarde is verlaagd.
Komt u er samen niet uit, dan wil ik wel naar uw zaak kijken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De premie is altijd netjes betaald. En ja, er staat in hun algemene voorwaarden dat er bij uitkering naar de afgelopen 3 jaar wordt gekeken. Maar dit bevreemd mij juist, aangezien ik een polis heb afgesloten voor een bepaald bedrag dat elk jaar geïndexeerd wordt en op basis waarvan ik al die jaren premie heb betaald. Dus mijn vraag is eigenlijk: als het in de algemene voorwaarden staat, kun je dan iets succesvol aanvechten? Het komt op mij namelijk over als een misleidend product. Ze hadden het moeten verkopen als variabel bedrag en niet als vast verzekerd bedrag, want dat is het dus niet! Dat is toch niet transparant? Alsof iedereen de kleine lettertjes leest?

Hopelijk is er iemand die hier verstand van heeft en zijn/haar licht op wil schijnen! Alvast dank!


U heeft gelijk t.a.v.de transparantie en de duidelijkheid m.b.t. het verzekerd bedrag en indexatie. De polisvoorwaarden zijn leidend hierin. Het zal lastig worden om aan te tonen dat het volgens u niet moet gaan om een vast bedrag. Pas als u niet goed bent geïnformeerd of info is achtergehouden (alsook niet gewezen op de polisvoorwaarden) zijn er mogelijkheden de voorwaarden te vernietigen en heeft u een redelijke kans van slagen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag