Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Sinds juni 2007 heb ik een WIA uitkering van het UWV. Omdat ik ook in het buitenland gewoond en gewerkt heb, heb ik vanaf 2007 ook vanuit het buitenland recht op een maandelijkse uitkering maar dat was bij mij niet bekend.
Ik dacht dat die alleen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd zou betalen.
Bij de aanvraag van WIA heb ik ALLE papieren correct ingevuld en had het UWV de uitkering in het buitenland moeten opvragen.
Deze maandelijkse uitkering zou dus op de UWV uitkering gekort moeten worden. Dit is niet gebeurd omdat het UWV dit in het buitenland destijds niet heeft opgevraagd.
Helaas heeft het UWV deze nu pas (2018) opgevraagd en willen de gehele buitenlandse uitkering vanaf 2007 t/m mei 2018 incasseren en vanaf juni 2018 mijn uitkering korten. Doordat de uitkering in het buitenland belastingvrij is en normaal maandelijks NETTO wordt uitbetaald, heb ik al die jaren in NL teveel belasting betaald. (ca.€ 130,- p/mnd)
Dit is dus een fout van het UWV. Ik kan de belastingdienst in NL niet vragen om een 'herberekening' over al die jaren.
Vraag is : Is hier ook sprake van verjaring?
Kan en mag het UWV de gehele uitkering over alle jaren (netto) terugvorderen?
En kan ik mijn teveel betaalde belasting bij het UWV in rekening brengen/korten?

U zou zo spoedig mogelijk bezwaar tegen de laatste beschikking van het UWV moeten maken, liefst met ondersteuning gespecialiseerde rechtshulpverlener. Art. 76 van de Wet WIA geeft namelijk aan dat bij dringende redenen het UWV geheel of gedeeltelijk kan afzien van de herziening van de eerdere beschikking (uit 2007). Wellicht kan na bezwaar een mediation traject gestart worden, waarin ook ter sprake kan komen dat u in 2007 alle gegevens naar waarheid hebt verstrekt en dat het UWV het zorgvuldigheidsbeginsel niet goed heeft toegepast. Toen al had verrekening moeten plaatshebben; dit zou bij zorgvuldige voorbereiding van het besluit op uw aanvraag destijds bekend moeten zijn.
Over verjaring heb ik niets kunnen vinden.

Beoordeel dit antwoord:

Over verjaring het volgende: een vordering verjaart in de regel na 20 jaar. Uitzondering hierop is als het UWV wist van de vordering. Dan is de verjaringstermijn 5 jaar. Het kan dus zijn dat een deel van de vordering verjaard is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag