Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Per 1 juni j.j. heb ik een appartement gehuurd via een makelaar. Al vanaf de eerste nacht die ik er doorbracht kan ik nauwelijks slapen doordat de buurman de tv keihard heeft aanstaan de hele nacht. Daar heb ik meermaals iets van gezegd, maar hij lijkt enigszins dement te zijn en doet alsof hij van niks weet. Via andere flatbewoners hoorde ik dat de vorige bewoner verhuisd is door de overlast. De overlast bestond dus al voordat ik het appartement huurde en moet bij de makelaar bekend zijn geweest. De huismeester (die ook bekend is met de overlast) zegt dat hij een brief aan mijn buurman zal sturen, maar ik heb er geen vertrouwen in. Volgens mij is dit al vaker gebeurd en leidt het tot niets.

Wat kan ik juridisch gezien het beste doen?
Ik vind dat de makelaar mij had moeten wijzen op de overlast. Het appartement is in feite onbewoonbaar voor mij en om uitgerust op mijn werk te kunnen komen, moet ik ergens anders naartoe om te kunnen slapen.

De makelaar heeft een zorgplicht waar ook de informatieplicht onder valt. Hij dient zich te gedragen als een redelijk handelend en redelijk bekwame makelaar en u te informeren over alle bij hem bekende informatie. De vraag rijst of de overlast bij hem bekend is en hem dit kan worden toegerekend door dit na te laten mededeling hiervan te doen. Heeft u bv expliciet aangegeven dat de rust voor u een belangrijk punt is en wist de makelaar van de overlast dan heeft u een punt en kunt u hem daarvoor verantwoordelijk stellen.

Beoordeel dit antwoord:

Geluidsoverlast is een subjectief gegeven. Dit wordt door ieder anders ervaren. Binnen een appartementencomplex moet u altijd rekening houden met enige overlast van omwonenden. De andere bewoners moet zich als appartementseigenaar wel naar de maatstaven van redelijkheid en billijkheid naar de andere eigenaren of bewoners gedragen en mag geen geluidsoverlast veroorzaken. Gezien de aard en de omvang van de geluidsoverlast die de buurman veroorzaakt zult u de verhuurder van uw appartement hierover moeten aanschrijven en verlangen dat hij al dan niet via de VvE maatregelen tegen de buurman treft. De verhuurder moet u immers het rustig huurgenot van het appartement verschaffen. Nu hiervan geen sprake is, schiet hij als verhuurder tekort. Als uw verhuurder tevens eigenaar van het appartement van de buurman is, dan is hij te meer gehouden om de overlast te stoppen.

Als u kunt aantonen dat de makelaar heeft aangegeven dat de afwezigheid van geluidsoverlast voor u een belangrijke voorwaarde was om de huurovereenkomst te sluiten en als komt vast te staan dat de makelaar al dan niet bewust heeft verzuimd om u van de bekende geluidsoverlast op de hoogte te stellen, dan kunt de huurovereenkomst wegens dwaling vernietigen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag