Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij zijn bezig met de verkoop van ons huis. Dit gebeurt via DGM, een online makelaarsplatform, waar mensen voor een bepaalde periode kunnen bieden. Iedereen kan deze biedingen zien. Halverwege deze periode werden wij benaderd door twee heren die ons een bod deden van €108500 plus €3500 cash. Zo naïef als wij waren hebben wij dit bod geaccepteerd. Omdat wij financiële zekerheid wilden maar ook omdat wij niet wisten dat het huis veel meer op zou kunnen brengen. De heren wilden niet wachten tot de periode van bieden was afgelopen (2juli) en hebben halverwege de periode (27juni) zelf een koopovereenkomst gemaakt, gekopieerd van vereniging eigen huis(niet via onze makelaar) Ze gaven aan dat zij dan alvast de hypotheek in orde konden maken etc. Wij hebben deze overeenkomst getekend(zonder makelaar). In de overeenkomst is een boete clausule van 10%opgenomen.deze betaald men indien blijkt ingebreke te zijn gesteld(zoals in de meeste koopovereenkomst) ook heeft meneer zelf een regel toegevoegd dat wij een borg van €1000 hebben ontvangen(dat klopt ook). Nu hebben wij gister een bod gekregen van €140500(!) en willen dit graag accepteren. Aangeven dat wij afzien van de overeenkomst met de heren en €1000 borg terug zouden geven. Meneer eist nu de 10% op. Hij wil dit graag cash hebben(€10800). Aangegeven dat als wij verplicht zijn dit te betalen wij dit alleen over zullen maken. Nu is onze vraag, is deze overeenkomst rechtsgeldig? Is de zaak niet gewoon afgedaan als wij de borg terug geven? Zijn wij verplicht om de 10%te betalen. Ons vermoeden gaat dan ook dat we zijn opgelicht, de heren wisten dat dit zo zou lopen en daar flink geld aan verdienen. Als u nog tips of adviezen heeft horen we dit ook graag

Er is een schriftelijke koopovereenkomst getekend en geaccepteerd, welke vereist is bij de aankoop van een woning. Dit hoeft geen overeenkomst van een makelaar te zijn. In beginsel zit u daaraan vast, tenzij er bv sprake is van dwaling. Het kan wel mogelijk zijn dat er andere voorwaarden gelden bij de online platform t.a.v. meerdere aanbiedingen. Vooralsnog zit u vast aan het contract.
Komt u er samen nog niet uit, dan wil ik wel naar uw zaak kijken.

Beoordeel dit antwoord:

Het is juist dat u gebonden bent aan de koopovereenkomst die u met de beide heren heeft gesloten. Tenzij er gronden zijn om de koop te ontbinden, bent u dus aan deze overeenkomst gebonden. Wilt u er toch vanaf dan zult u hierover overeenstemming moeten bereiken met de heren. De heren kunnen in dat kader redelijkerwijs verlangen dat u hen de contractuele boete betaald. Gezien de hoogte van het nieuwe bod is dat altijd nog een gunstige deal. U moet er echter wel rekening mee houden dat als de koopovereenkomst met de nieuwe koper onder voorbehouden (zoals bv. financieringsvoorbehoud) worden gesloten, u het risico loopt dat deze overeenkomst door de koper wordt ontbonden. U lijdt dan schade ter hoogte van de boete, die u aan de beide heren heeft betaald.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag