Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedenavond,

Ik weet niet of dit de juiste plek is voor deze vraag, maar hopelijk kunnen jullie er iets mee.

Mijn vriend komt uit Brazilië, maar studeert in Italië en wordt financieel gesteund door zijn ouders. Omdat mijn vriend geen Europese bankrekening heeft, willen zijn ouders euro's naar mij overmaken. Ik zou in dat geval het geld ontvangen van een Braziliaanse bankrekening die op naam staat van de oom van mijn vriend.

Nu vraag ik me af of dit belastingtechnisch gevolgen voor me heeft. Klopt het dat ik bij een buitenlandse 'schenking' geen schenkbelasting hoef te betalen? En met welke verdere zaken op financieel en belastingtechnisch gebied moet ik rekening houden? Ik kan op internet namelijk weinig terugvinden over eventuele gevolgen voor inkomstenbelasting, huurtoeslag, zorgtoeslag, enzovoorts. Ik hoor het graag.

Om wat voor gevolgen ook maar te vermijden, én om betalingsverkeer niet nodeloos ingewikkeld te maken zou ik uw Braziliaanse vriend willen adviseren om een (SEPA) bankrekening te openen in Italië, zodat zijn ouders daarop hun bijdrage aan zijn levensonderhoud kunnen storten. Voorwaarden zijn dan een geldige verblijfsvergunning gekoppeld aan zijn mogelijkheid tot studeren, en een inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie in de gemeente waar hij woont.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag