Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ex man gaat emigreren naar Amerika. Mijn dochter blijft vooralsnog bij mij. Financieel komen we niet tot elkaar. Hij wil niet maandelijks een bedrag betalen alleen betalen op het moment dat ik een rekening heb. Doorlopende zaken in levensonderhoud betaal ik dus, want zoals hij zegt: jij krijgt kinderbijslag. Alimentatie vanuit het verleden krijg ik niet (zijn al jaren gescheiden). Nu wil hij dat ik een formulier onder teken voor de aanvraag van een E2 visum voor mijn dochter. Ik ben bang dat hij haar hierdoor mee kan nemen. Of moet er dan nog een andere toestemming komen?
Zolang niets geregeld is en vaststaat wil ik niets tekenen. Hij dreigt namelijk dat als ik het ga aanvechten dat hij haar meeneemt. Lijkt mij onmogelijk, maar toch...

Uw ex is verplicht om kinderalimentatie te betalen, zoals door de rechtbank is bepaald. U kunt dat met terugwerkende kracht vorderen. Ik help u graag om dat te incasseren. Nu uw ex naar het buitenland wil is het verstandig om dat nu te vorderen en te verhalen, als u dat wilt.

U bent niet verplicht om een formulier te onder tekenen. Hoe oud is uw dochter? Wat wil zij zelf?
Uw ex kan niet zonder uw toestemming zijn dochter meenemen.
Voor een toelichting kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Het lijkt mij verstandig dat u even contact opneemt met een gespecialiseerd familierecht advocaat. Dat kan met mij, maar uiteraard ook met een andere advocaat. Er lopen in uw vraag namelijk een aantal zaken door elkaar.

1. alimentatie: hij is wettelijk verplicht een bijdrage te leveren tot zij 21 jaar oud is. Daar kan een procedure voor worden gestart. Raadzaam dat op korte termijn te doen nu meestal de datum van indiening van het verzoek daartoe als uitgangspunt genomen wordt voor de ingangsdatum van de alimentatie. Rechters zijn terughoudend met verzoeken tot terugwerkende kracht omdat de andere partij daar dan geen rekening mee heeft kunnen houden wordt dan geoordeeld.

2. het visum formulier kan van belang zijn voor het geval zij haar vader ooit zou willen bezoeken (omgangsregeling). Er zal dan even specifiek gekeken moeten worden wat voor formulier dit exact is. Ik merk hierbij op dat ik dit nu niet heb gedaan.

3. zonder duidelijke afspraken kan haar verblijfplaats niet zo maar worden gewijzigd. Ik ga er vanuit nu dat u beiden het ouderlijk gezag heeft. Als de hoofdverblijfplaats eerder door de rechtbank bij u is bepaald, zal hij een verzoek tot wijziging daartoe bij de rechtbank moeten indienen indien hij haar mee wil nemen naar het buitenland. Indien hij dat niet doet, is het een kinderontvoering en dat is een strafbaar feit.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag