Vraag

Ik heb de jaren 2014 tm 2017 mijn aangifte laten doen door een belastingadviseur. Nu heb ik controle gekregen en heb ik te horen gekregen dat ik geen recht heb op giftes die de belastingadviseur waren ingediend. Hierdoor moet ik onrechtmatige belasting die ik heb ontvangen terug betalen. Mijn belastingadviseur, had dit kunnen weten dat ik geen recht hierop had.
Doordat hij meer onderzoek er naar kon doen als hij twijfelde. Door de wet te kennen en bij mij om evt meer informatie een contract op te vragen, van mijn vrijwilligerswerk.
Nu ik deze bedragen moet gaan betalen ongeveer €2500,- baal ik daar enorm van, uiteraard.
Mijn vraag is daarom, kan ik deze financiële schade bij hem verhalen? Doordat ik deze bedragen al heb ontvangen, ga ik er ook vanuit dat ik het mocht houden en ik ga er vanuit dat hij weet hoe hij de aangifte moet doen en weet waar we wel of niet recht op hebben.
Het is misschien geen schade, maar moet wel terug betalen, waar ik uiteraard geen rekening mee heb gehouden. Uiteraard heb ik dit met hem besproken, waarom hij niet wist, waarom ik geen recht heb op een belastingteruggave, omtrent mijn vrijwilligerswerk. Maar hij meldde mij dat, volgens hem zo wie zo het mag opgeven, nu ik er tijd in heb gestoken.
Ik kwam erachter dat ik er geen recht op heb, doordat er niet in mijn contract staat dat ik een vergoeding zou krijgen voor mijn werk en dat ik er dan afstand van doe. In mijn ogen had mijn belastingadviseur dit moeten weten, zodat ik nu niet mijn onverwachte aanslagen zit.
Ik heb begrepen dat ik hem in gebreke kan stellen. Maar ik wil eerst zeker weten dat ik hem aansprakelijk kan stellen hiervoor, voordat ik hem een aangetekende brief stuur.

Ik hoop snel wat van u te horen,

Deel deze vraag

3 Reacties

De belastingadviseur heeft een zorgplicht t.a.v. de aangifte. Deze dient zich als een redelijk handelend en redelijk bekwame adviseur op te stellen. Uit uw toelichting maak ik op dat hij meer onderzoek had kunnen verrichten t.a.v. de aangifte bij twijfel, maar dit heeft nagelaten. U heeft de juiste informatie aangeleverd, zodat u daarin niets valt te verwijten. Om de adviseur aansprakelijk te stellen moet er daadwerkelijk sprake zijn van schade zoals boetes, heffingsrente etc. Een ontvangen teruggave kan in beginsel ook hieronder vallen. Ik raad u aan de adviseur aansprakelijk te stellen. Mocht u desgewenst hulp hierbij willen, neemt u dan gerust contact met mij op. Klikt u daartoe op de link naast dit antwoord. De door u te maken juridische kosten dienen door de adviseur vergoed te worden als aansprakelijkheid vast komt te staan.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Bedankt voor het antwoord, maar hiermee is mijn vraag helaas nog niet geheel beantwoord. Voordat ik een juridische procedure ga starten, wil ik eerst weten of ik hem aansprakelijk kan stellen voor het onjuist indienen van mijn belasting aangifte waardoor ik nu belasting terug moet betalen. U stelt dat eerst vastgesteld dient te worden of mijn adviseur aansprakelijk. En dat er sprake moet zijn van schadde zoals boetes, heffingsrente etc. Er is slechts sprake van een naheffing.. Kan ik hem daar ook voor aansprakelijk stellen? Na kort zoeken op internet heb ik de volgende uitspraak van het gerechtshof in Den Haag gevonden. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2015:341 Betekent deze uitspraak dat ik geen punt heb tegen mijn adviseur of is dit niet vergelijkbaar met mijn situatie?

Ik hoop dat u uitsluitsel kunt geven.
Voor een naheffing kunt u de adviseur ook aansprakelijk stellen als blijkt dat hij onzorgvuldig heeft gehandeld bij het invullen van de aangifte. De schade dient hem dan ook worden toegerekend bv als door een verkeerde aangifte u teveel moet terugbetalen. De door u gevonden uitspraak is weliswaar in beginsel vergelijkbaar maar wil niet zeggen dat u de adviseur niet aansprakelijk kunt kunt stellen. Dit hangt bv af van de omstandigheden, (schriftelijke) afspraken en de tekortkoming die de adviseur valt toe te rekenen.
Wilt u overleggen dan kunt u ook desgewenst direct contact met mij opnemen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm