Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Sinds twee maanden ben ik de enige eigenaar van het koophuis daar tot daarvoor gezamenlijk eigedom was van mij en mijn ex-partner. Dit is formeel geregeld via een akte van verdeling bij de notaris. Ik heb toegestaan dat hij er na de overgang van eigenaarsschap nog twee maanden gewoond heeft. Hij heeft in die twee maanden geen bijdrage meer geleverd aan de woonlasten. Sinds twee weken woont hij in zijn eigen huis. Nu heeft hij -terwijl ik een weekend weg was- een deel van de inboedel meegenomen. Over het overgrote deel van wat hij heeft meegenomen hadden wij nog geen overeenstemming. Hij heeft gewoon meegenomen wat hem goeddunkt zonder dit af te stemmen met mij. Daarbij zaten geen spullen die aantoonbaar van hem zijn. Ik heb de sleutels die hij nog had van mijn huis teruggeist. Na heel lang aandringen heeft hij die aan mij gegeven, maar hij bleek nóg een set te hebben. Ik ben nu bang dat hij, wanneer hij weet dat ik niet thuis ben, zichzelf binnenlaat en zich nog meer spullen ongevraagd toeëigent en meeneemt. Ik heb het vermoeden dat hij vandaag bijvoorbeeld in mijn huis is geweest omdat ik ‘sporen’ aantrof. Het heeft geen zin om sloten te vervangen. Onze drie kinderen hebben nl ook een sleutel van mijn huis en een nieuwe sleutel kan hij dus zo weer bij laten maken. Ik heb al vanalles geprobeerd om hem tot rede te brengen en dit bespreekbaar te maken. Maar hij is zo woedend op mij dat ik niet tot hem doordring en ik lijk hem alleen mog maar kwader te maken. Hij dreigt bijvoorbeeld met het eruit slopen van de houten vloer in mijn huis omdat hij vindt dat hij daar recht op heeft omdat ‘hij die gelegd heeft’. We zijn bij twee mediators geweest maar ook dat heeft hij steeds laten klappen en leverde dus niks op. Ik voel me niet meer veilig in mijn huis op deze manier en wil dit doorbreken. Wat kan ik (juridisch gezien) ondernemen om hem buiten mijn huis te houden? En wat adviseert u mij t.a.v. De boedelverdeling? Er staan nog steeds heel veel spullen die wél van hem zijn, of waarvan ik wil dat hij ze meeneemt. Ook staan er nog spullen waarover wél was afgesproken dat hij ze mocht hebbben. Ik ben ten einde raad en ik hoop dat iemand een bruikbaar advies heeft voor mij

U beschrijft een vervelende situatie. En ik adviseer u dan ook betreffende alle (geschil)punten duidelijk stelling te nemen en dat ook schriftelijk aan uw ex te laten weten.

Indien er geen inboedellijst is dan adviseer ik u om alsnog een inboedellijst te maken en daarop aan te geven zaken die aantoonbaar (met rekeningen en/of betaalbewijzen) van u zijn en van uw ex. Zaken welke behoren tot de gezamenlijke boedel en die door uw ex zijn meegenomen moeten dan getaxeerd worden en daarvan behoort u de helft van de waarde te ontvangen, tenzij u wenst dat u deze zaken terug wilt hebben. Zaken waarvan is afgesproken dat uw ex deze mag meenemen kunt u daarop ook aankruisen.

Ten aanzien van de sleutel adviseer ik u om toch andere sloten te plaatsen. Ik begrijp dat uw ex nog steeds een sleutel heeft, dus dan is het wel heel gemakkelijk om bij u binnen te komen. In dit verband is het ook van belang dat u uw kinderen voorhoudt wat de situatie is en dat hun vader niet meer zonder uw aanwezigheid in de woning mag komen. De woning is immers van u. Gezien het feit dat de kinderen een eigen sleutel hebben betekent dat ook dat zij verantwoordelijkheid hebben daarover en hun vader geen sleutel mogen laten bijmaken.

Indien uw ex dreigt zaken in uw woning te vernielen dan is mijn advies om daarop duidelijk en direct te reageren. Omdat mediation blijkbaar niet helpt dan adviseer ik u om zaken en uw standpunten schriftelijk aan hem mede te delen.

Als u zich niet meer veilig voelt in uw eigen huis dan kunt u wellicht ook spreken met de wijkagent zodat deze uw ex voorhoudt dat hij niet meer bij en in uw woning mag komen. In dat verband adviseer ik u om u ex schriftelijk te laten weten dat hij niet meer bij en in uw woning mag komen, tenminste als u niet thuis bent en als hij wil komen dat hij dat vooraf met u overlegt.

Dus ten aanzien van de boedelverdeling adviseer ik u om een boedellijst te maken van alle zaken die behoren tot de gemeenschappelijke boedel en daarop aan te geven aan wie deze zaken worden toebedeeld. Ik heb wel een voorbeeld voor u.

Als u dat wilt dan help ik u graag en kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag