Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Is het mogelijk om in 2 landen ingeschreven te staan bij de gemeente, indien ik bij ééntje op tijdelijk afwezig sta?

Situatie: ik kom studeren in Nederland als Belg voor de komende 3 jaar. Maar heb geen inkomen en wil dus fiscaal ten laste zijn van mijn ouders. Weekendsen en vakanties ga ik naar huis gaan maar doordeweeks verblijf ik dan op kamers.
Als buitenlandse student ben je verplicht je bij de gemeente in te schrijven als je er langer dan 4 maan zal blijven. Maar als ik me uitschrijf in België, ben ik niet meer ten laste van mijn ouders en we willen dit graag behouden (belastingsvoordeel).
In de regelgeving rond "tijdelijk afwezig" kan je als student voor de duur van je studies als tijdelijk afwezig melden in je thuisgemeente, kan ik mij dan inschrijven in Nederland?
M.a.w. kan je omwille van studies in 2 landen ingeschreven staan?

Volgens de info op de website van de Federale Overheidsdienst Financiën in uw land maakt u toch feitelijk deel uit van het gezin van uw ouders, ook al heeft u de ouderlijke woning voor studie verlaten. U ouders kunnen dan toch de uitgaven die zij voor u doen ten laste laten komen van het aanslagjaar ( ic 2018)
Dat u de studie in Nederland doet maakt niet uit volgens mij, gezien alle EU regelgeving over vrij verkeer. In twee gemeenten ingeschreven staan is niet mogelijk.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag