Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn vraag is ; zijn er situaties waarbij huwelijkse voorwaarden/koude uitsluiting opzij worden gezet door een deurwaarder/curator. Wanneer 1 partner zakelijk failliet wordt verklaard en de andere partner eigenaar is van het huis ( al voor het huwelijk) alle lasten betaalt en alle goederen in huis van een eigen rekening heeft betaald, zelf inkomen verdient en geen inkomen trekt uit de zaak van partner of onderdeel is van de bedrijfsvoering, is deze partner dan beschermd ?

Er zal aangetoond moeten worden dat de betreffende goederen privé eigendom zijn. Wat de woning betreft is dat eenvoudig aan te tonen met het eigendomsbewijs en de akte van huwelijksvoorwaarden. Een deel van de inboedelgoederen staat wellicht op de staat van aanbrengst welke bij de huwelijksvoorwaarden hoort, wat de inboedelgoederen betreft die daarop niet vermeld staat moet aangetoond worden door midden van aankoopbewijzen dat deze privé eigendom zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Een groot gedeelte staat inderdaad op de staat van aanbrengsten , overige zaken kan ik middels een bon en bankafschrift aantonen. Blijven eigendommen van kinderen zoals spaarrekeningen op hun naam en speelgoed/kleding etc hier ook buiten. Ik las ook iets over artikel 178 , dat deurwaarders dat nog wel eens willen aangrijpen om verdeling af te dwingen, dat is hier niet van toepassing ?


indien de beslaglegging ziet op schulden van één van de ouders, kan geen beslag op goederen of bankrekeningen welke eigendom van de kinderen zijn worden gelegd. Artikel 3: 178 BW ziet op gemeenschappelijke zaken, daarop is wel beslaglegging mogelijk. Indien daarop beslag is gelegd blijft dit er na de verdeling opzitten. Indien beslaglegging dreigt kan geprobeerd worden om voordat beslaglegging plaats vindt tot verdeling over te gaan, mogelijk kunnen op die manier zaken wellicht buiten het beslag gehouden worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankuwel voor het antwoord , begrijp ik het goed dat als ik kan aantonen dat het goed mijn eigendom is middels een bon en bankafschrift , dat er dan geen beslag gelegd kan worden , omdat het dan niet gemeenschappelijk is ? En dat alles waarvan ik dat niet kan aantonen wel gemeenschap poelijk is ? Hoe kun je dan overgaan tot verdeling , is dat bvb een update van de staat van aanbrengsten ?


Klopt. De deurwaarder zal proberen aan te tonen dat de verdeling niet rechtsgeldig is, daarom is het zaak dit zorgvuldig vast te (laten) leggen, ik adviseer dan ook om dit via een notaris te regelen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag