Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Als ik mijn man ( gehuwd onder algehele uitsluiting) , geld wil lenen voor zijn bedrijf. Waar moet ik dan rekening mee houden ? En is er een maximum aan verbonden en hoe werkt dit voor de fiscus ?

Zonder probleem kunt u de lening verstrekken. Ik adviseer u om alle afspraken schriftelijk vast te leggen. Er is geen maximum aan verbonden en fiscaal zie ik geen beletstel en geen consequenties.
U heeft dan een vordering op uw man als hij een eenmanszaak heeft of anders op zijn rechtspersoon (een BV bijvoorbeeld)
Ik ga er van uit dat u onder algehele uitsluiting bedoelt "onder huwelijkse voorwaarden".

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Oke. En hoe werkt het als ik het hem leen en hij betaalt het binnen het jaar terug. Wordt dat dan nog steeds gezien als een len i ng, of mag je dat dan aanmerken als schenken en teruggeven? En als dat mag, dan hoef je daar toch geen opgaven van te doen ? Er is inderdaad s porake van huwelijkse voorwaarden. Volgt er uit de lening ook aansprakelijkheid aan mijn kant, bvb voor overige zakelijke schulden, of blijf ik dasrva n gevrijwaard?


Als u afspreekt dat het bedrag van de lening binnen een jaar moet worden terugbetaald dan is dat geen schenking. Ik ga er van uit dat hij ook rente betaalt. De rente moet worden opgegeven aan de belastingdienst. Een lening betekent niet dat u aansprakelijk bent voor zijn zakelijke schulden.
Indien uw man op randje van faillissement staat dan kan het zijn dat een curator bij u aanklopt.
Ik adviseer u een en ander goed te regelen.
Ik help u graag.
Als u dat wilt kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag