Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Geachte heer/mevrouw,



In 2015 ben ik gedrogeerd verkracht hier in Irak en kan geen aangifte doen omdat ik dan vermoordt wordt omdat de zogenaamde eer weg is, toen had ik contact opgenomen met de Nederlandse ambassade voor een nooddocument omdat me huidige paspoort verlopen en ten 2de kwijt is en ze konden me toen daarbij wel helpen maar ik moest eerst een vliegticket laten zien maar ik dacht dat de Nederlandse ambassade mij ook financieel kon helpen maar dat was dus niet het geval, dus ik had toen gevraagd kan ik later wel nog een keer een aanvraag op een laissez passer doen en de antwoordt daarop was ja als ik het maar binnen 10 jaar is. Nu ben ik sta ik financieel redelijk en kan een vliegticket boeken dus heb weer contact opgezocht met de Nederlandse ambassade in Baghdad maar toen was het opeens onmogelijk om aan een laissez passer te komen ik moest volgens de Nederlandse ambassade met me Irakezen paspoort naar Iran toe reizen en daar pas een reguliere paspoort aanvragen maar die heb ik dus niet meer dus ben naar de Irakezen overheid gestapt en daar een aanvraag ingediend voor een Irakezen paspoort maar Irak is eenmaal een corrupte land dus ik kreeg een woordenwisseling met de Iraakse generaal en werd geslagen door hem waardoor ik een gebroken neus aan over heb gehouden dus ik had toen weer contact opgezocht met de Nederlandse ambassade en kreeg ik dit bericht terug:



Geachte heer,



Wij hebben uw E-mail van 16 november jl., waarin u vraagt om een laissez-passer paspoort ontvangen. Wij hebben begrip voor uw persoonlijke situatie, maar kunnen u helaas daarmee niet helpen. Wellicht is het een idee om in Nederland contact op te nemen met slachtofferhulp;

https://www.slachtofferhulp.nl .



V.w.b. uw vraag over het laissez-passer paspoort, voldoet uw verzoek helaas niet aan de voorwaarden. U kunt wel een regulier Nederlands paspoort aanvragen.



De Nederlandse ambassade in Bagdad kan echter geen reisdocumenten verstrekken en wij raden uw aan om contact met een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in de omringende landen op te nemen: zoals Jordanië of Turkije (Istanbul), Iran of Beirut. Onderstaande links betreft algemene informatie over het aanvragen van reisdocumenten.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart/vraag-en-antwoord/aanvragen-paspoort-of-id-kaart-buitenland



Kind regards,

Internal and Consular Affairs

Embassy of the Kingdom of the Netherlands Baghdad, Iraq

E: bag-visa@minbuza.nl

T: +96417782571

Visit our Website

Like our Facebook



Had toen ook contact opgezocht met het slachtofferhulp en kreeg ik dit antwoord terug:



Geachte heer ,



Dank voor uw bericht.

Ik zal proberen nog iets uitgebreider te antwoorden.



Ik begrijp dat u in een heel moeilijke en pijnlijke situatie zit, waarin u vanwege de aard van het misdrijf wel aangifte kunt doen, maar tegelijk in een onveilige situatie terecht zou komen. Ik begrijp ook dat dit voor u onwenselijk is, maar aan culturele of juridische aspecten in Irak kan Slachtofferhulp Nederland niets veranderen. De situatie blijft dat, wanneer u iets wilt met de situatie van verkrachting en bedreiging, u daarvoor naar de Irakese autoriteiten moet en niet naar Slachtofferhulp Nederland. De ambassadeur heeft u doorverwezen naar Slachtofferhulp Nederland voor ondersteuning na een strafbaar feit, de verkrachting. Dit is een goede gedachte, maar in uw specifieke situatie en vanwege het internationale karakter van uw vraag kan Slachtofferhulp Nederland niets voor u betekenen op juridisch, praktisch en financieel gebied. Slachtofferhulp Nederland houdt zich bezig met het Nederlandse strafrecht en niet met het Irakese of internationale… U zou wel kunnen bellen met een medewerker van Slachtofferhulp Nederland om een gesprek te hebben over de emotionele gevolgen van de verkrachting. Dit lost echter geen van uw andere problemen op, want ook mijn collega van de Algemene Dienstverlening zal alleen uw verhaal aan kunnen horen en u verder niet kunnen helpen.



Uw tweede punt is dat u geen migrant bent. Ik realiseer mij dit, maar geef u de contactgegevens van een organisatie die zich dagelijks bezig houdt met internationaal recht en identiteit/identiteitsbewijzen, nationaliteiten en reisdocumenten. Omdat dit hun specialiteit is kunnen zij u wellicht betere tips geven dan ik over hoe u weer aan een geldig (Nederlands) identiteitsbewijs zou kunnen komen. Bovendien verwijs ik u naar een rechtswinkel, omdat die hulp kosteloos is voor u.

De ambassade verwees u ook door naar de Nederlandse ambassades in de buurlanden van Irak.

Ik kan mij voorstellen dat er bij u dan vragen overblijven zoals:

- Waarom kreeg ik in 2015 wel een noodpaspoort en nu niet?

- Waarom kan de Nederlandse ambassade in Baghdad u niet helpen bij een aanvraag voor geldige Nederlandse identiteitspapieren?

- Waarom zou een Nederlandse ambassade in Turkije of Jordanië dat wel kunnen?

- Moet u afreizen naar een buurland en zo ja, hoe doet u dat zonder geldig reisdocument?

- Wat moeten uw vrouw en kind doen om te kunnen emigreren naar Nederland?



Dit zijn echter allemaal vragen die thuis horen op de ambassade. Zij kunnen u deze informatie geven. Als u dus meer wilt weten over het wat en waarom van het antwoord dat u van hen heeft gekregen, verwijs ik u terug naar de ambassade. U kunt wellicht met hen bellen, dan kunnen zij duidelijker uitleggen waarom zij u dit antwoord geven.



Mocht u er dan nog niet uit komen, probeert u dan een afdeling van het (inter)nationale Rode Kruis op te zoeken in uw omgeving. Voor praktische ondersteuning in Irak kunnen zij ook meer voor u betekenen dan Slachtofferhulp Nederland.



Het enige wat ik kan doen vanuit Slachtofferhulp Nederland is u deze informatie geven. Meer kan ik helaas niet voor u betekenen, zoals ik u gisteren al schreef.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en ik wens u sterkte met uw situatie.


Met vriendelijke groet,

Administratief Juridisch medewerker
Slachtofferhulp Nederland
Locatie Utrecht



Had daarna weer een verzoek ingediend bij de Nederlandse ambassade in Baghdad waarom het in 2015 wel kon en nu niet meer en kreeg ik dit bericht terug:



Geachte heer,



Het is mij onbekend dat het in 2015 mogelijk was. Het spijt mij dat ik u nu niet anders kan antwoorden dan door te verwijzen naar een Nederlandse ambassade in de regio.

Ik moet mij aan de huidige regels houden.



Met vriendelijke groet,

Plaatsvervangend Operationeel Manager en Consulaire Zaken



Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden

Bagdad IZ, Irak

Tel.: (+964) (0) 17782571

https://www.nederlandenu.nl/uw-land-en-nederland/irak



Nu is mij vraag wat wel de voorwaarden zijn om tog aan een laisser passer te komen en wat wel de precieze wet is en de regels?

En hoe moet ik een reguliere paspoort aanvragen in Iran als ik geen paspoort heb om het land uit te gaan?



Ik hoop dat u mij wel kan helpen want ik kan hier echt niet langer blijven ik trek het niet meer echt niet!



Ik dank u zeer voor het tijd nemen en voor u moed om mij mail gelezen te hebben.


Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het graag.




Met vriendelijke groeten,

Een allereerste en misschien voorlopig laatste reactie, want twee week ga ik met vakantie..
U zou dit kunnen proberen ( mits u de Engelse taal beheerst)

"Paspoort of ID-kaart tijdelijk aanvragen bij VFS Global in Edinburgh (http://www.vfsglobal.com/Netherlands/UK/passport-services.html)

In het kader van een pilot kunnen Nederlanders die in het buitenland wonen een nieuw paspoort of ID-kaart ook aanvragen bij VFS Global in Edinburgh. U betaalt hiervoor extra servicekosten. Lees de voorwaarden voor de aanvraag van een paspoort of ID-kaart (Engelstalig) op de website van VFS Global.

VFS Global is een bedrijf en valt niet onder het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie beslist op uw aanvraag."

Verder kunt in ieder geval contact opnemen met het IOM in Bagdad:

nternational Organization for Migration (IOM) - Iraq Mission
Main Office in Baghdad: UNAMI Compound (Diwan 2), International Zone

Tel: +3908 3105 2600 Ext. 5857 & 5928
Email: iomiraq@iom.int
Website: http://iomiraq.net

IOM Iraq Chief of Mission: Mr. Gerard Waite

Ik hoop dat u hier verder mee kunt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag