Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Goedenavond,
Mijn vriend heeft bij de geboorte van zijn kind niet de mogelijkheid gekregen om zijn zoon toen te erkennen omdat de moeder dat toen niet wilde. Nu 28 jaar later en nadat vorige week de opa is overleden wil de zoon graag dat zijn vader hem erkent en hij wil graag de naam dragen van z'n vader, om zo er voor tezorgen dat de naam van de vader evt in de toekomst nog kan worden doorgegeven. Wat kan en mag er en hoe gaat dit in zijn werk? Zitten er hier ook kosten aanvast?

Kind erkennen op een later moment
U kunt een kind erkennen als het al ouder of zelfs meerderjarig is. Dit kan in elke gemeente in Nederland. Na 16 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.

Kind erkennen is gratis
De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van erkenning op. Dit is gratis. Aan een afschrift van de akte van erkenning zijn wel kosten verbonden. De gemeente kan u hierover informeren.

Uw zoon kan naamsverandering vragen als er bijzondere omstandigheden zijn.

Als een volwassene de naamskeuze van zijn ouders wil herzien
Sinds 1 januari 1998 mogen ouders bij de geboorte van hun eerste kind samen de achternaam van hun kind kiezen. Het kind kan dan de achternaam van de vader of van de moeder krijgen. Is deze keuze eenmaal gemaakt, dan kan de keuze niet meer ongedaan gemaakt worden.

Als het kind meerderjarig geworden is, kan het eenmalig verzoeken om herziening van deze naamskeuze. Dit verzoek kan ingediend worden tot drie jaar na het bereiken van de meerderjarige leeftijd. Vanaf het 21e jaar is dit verzoek dus niet meer mogelijk.

Wellicht kunnen bijzondere omstandigheden leiden tot een naamsverandering.
De kosten voor een naamsverandering bedragen 836 euro te betalen aan de overheid. Uw zoon kan zelf de naamsverandering aanvragen. Hij moet dan wel uitvoerig en juridisch dat onderbouwen omdat eigenlijk na zijn 21e jaar naamsverandering niet mogelijk is.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag