Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn ouders hebben een tweetrapstestament (de residuo) ingesteld. Ik ben bezwaarde en de twee kinderen van mijn (enige) broer zijn verwachters.

Als kind van mijn ouders heb ik recht op mijn legitieme portie (ik ben NIET onterfd) en dus heb ik het recht om dit legitieme deel vrij en onbezwaard te ontvangen.

Dat wil dus zeggen dat ik niet hoef te accepteren dat er aan de betaling van deze legitieme portie bepaalde voorwaarden worden verbonden.

Klopt deze gedachtegang en kan ik, door een beroep te doen op mijn legitieme portie, dit deel (in dit geval -globaal gesproken- de helft van de helft) BUITEN het bezwaarde vermogen houden?
Zo ja, hoe pak ik dat aan?

Uw gedachte over de tweetrapsmaking is juist. Omdat het een making "de residuo"is mag u vervreemden en verteren. het overschot gaat naar de verwachters. Het zou trouwens ook nog het geval kunnen zijn dat in het testament een bepaling is opgenomen (in jargon: een "boerenplaatsje") die u de bevoegdheid geeft om zelf bij testament over het tweetrapsvermogen te beschikken. Daarmee kan het recht van de verwachter (de kinderen van uw broer) vervallen.
U hoeft de tweetrapsmaking niet te accepteren want u heeft als legitimaris in principe recht op een zuivere en onbelaste bate. De tweetrapsmaking wordt in uw geval een inferieure making genoemd. Als u uw erfdeel (deze making) sdaarom verwerpt moet u er wel aan denken dat u dan ook uw aanspraak op uw legitieme portie kwijtraakt, tenzij u bij de verwerping tevens verklaart dat u uw legitieme portier wil ontvangen.
Ik adviseer u: a. om eerst eens goed uit te rekenen welke route verstandig is, en b. niet zelf de stappen te nemen maar u door een deskundige (erfrecht advocaat (zie www.vean.nl) dan wel erfrecht notaris) te laten begeleiden. Het is jammer als het op de formaliteiten mis zou gaan. Bovendien: ook uw broer resp. zijn kinderen kunnen een legitieme portie hebben.
Omdat het testament en de verdere omstandigheden mij niet bekend zijn zijn mijn opmerkingen hierboven algemeen informatief, maar testament en omstandigheden kunnen in uw geval tot andere oordelen leiden.
Desgewenst kan ik u begeleiden. Als u dat wil moet u mij maar een mailtje sturen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag