Vraag

Wij hebben gezamenlijk, met 32 huiseigenaren, een mandelige zaak. Deze mandelige zaak is een zogenoemde binnentuin. Deze binnentuin is te betreden via 1 ieders tuin en via 2 poorten die altijd afgesloten zijn en vanaf de straatkant enkel te openen zijn met een sleutel.

Op de binnentuin bevinden zich 2 verankerde bankjes, 1 ingegraven gecertificeerd speeltoestel (3 rekstokken aan elkaar van verschillende hoogte) en een stuk gras. Daarnaast zijn er door sommige bewoners een aantal losse speeltoestellen neergezet zoals een glijbaantje en een wipje.

De totale grote van de tuin schat ik op 200 m2 en is volledig te overzien.

We zijn allen aansprakelijk voor 1/32 deel over deze mandelige zaak. Echter blijkt nu bij navraag dat mijn individuele aansprakelijkheidsverzekering eventuele schade aan derden die zijn ontstaan op de mandelige zaak niet vergoedt, als rede hiervoor wordt gegeven dat we met 32 personen verantwoordelijk zijn en dat het onmogelijk is om bij alle 32 personen individueel evenredig de eventuele schade te gaan verhalen.

Nu willen wij voor deze mandelige zaak geen VVE of degelijke oprichten daar dit ons te "zwaar" lijkt en het niet mogelijk is om dit af te dwingen bij alle eigenaren omdat in de acte van levering reeds uitgebreid staat beschreven welke rechten en plichten 1 ieder heeft. We hebben het beheer wel goed geregeld en de beheerder ziet toe dat de vaste onderdelen op de mandelige zaak in de juiste conditie blijven waardoor het risico op verwijtbare ongevallen beperkt blijft.

Omdat wij geen VVE of dergelijke zijn, is het ook niet mogelijk om een verzekering op de mandelige zaak af te sluiten.

Mijn vraag is nu: hoe kunnen wij (32 eigenaren) voorkomen dat we persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade aan derden die op de mandelige zaak zijn ontstaan. Is het ophangen van een bord "Betreden op eigen risico" en/of een bord "Verboden toegang voor onbevoegden" van enig nut in deze?

Deel deze vraag

3 Reacties

1 U kunt dat niet voorkomen want een aansprakelijkstelling versturen is zo gedaan,, echter wat dan nog maar moet blijken is of er daadwerkelijk een toerekenbare fout of onrechtmatige daad is gepleegd waar een deeleigenaar of meerdere voor kunnen worden aangewezen. In de situatie sport en spel en speeltoestellen zal dat niet zo snel aan de hand zijn. Bovendien moet onderscheiden worden als de fout al is bewezen, of dat een fout is gemaakt persoonlijk of vanuit de mandelige verplichtingen anders kan de persoon zelf aansprakelijk gesteld worden naast opstalhouders.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *
Reactie van de vraagsteller
Dank Monique voor uw antwoord, we hoeven ons dus niet heel veel zorgen te maken over een eventuele aansprakelijkstelling in deze als ik uw antwoord goed begrijp.

Is het ophangen van een bord "Betreden op eigen risico" en/of een bord "Verboden toegang voor onbevoegden" van enig nut in deze?
Ja want het herinnert een buitenstaander of derde eraan dat de binnenplaats niet openbaar is en niet zonder toestemming mag worden betreden. Als er dan wat gebeurt zal het worden meegewogen in de vermindering van schade bij een bewezen fout /onrechtmatige daad maar deze niet geheel opheffen.

Bedankt voor uw stem!

Beoordeel:
* * * * *

Niet het antwoord dat u zocht?

Kies een onderwerp:
Relevante zoekterm:

Welkom terug. Om te reageren of om contact op te nemen dient u eerst in te loggen. Klik op onderstaande knop log in om in te loggen.

Log in
Sluit scherm