Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ouders overleden en er zijn 2 zussen die de erfenis delen. Er is een halve hectare landbouwgrond. Beide zijn voor de helft eigenaar. Maar er is ruzie en dus geen contacten. Ik wil het land gebruiken. De ander persoon besteed geen aandacht aan de grond. Kan ik het gehele stuk grond gebruiken of enkel een eigen gekozen helft? En zijn de opbrengsten van het gebruik van de landbouwgrond voor mij of moet deze gedeeld worden?

Nee, u kunt helaas niet naar eigen inzicht uw eigen deel uitkiezen en dit voor u zelf gaan gebruiken of het geheel gaan bewerken zoals u denkt dat goed is en de opbrengsten delen. Beheer vajn de gezamenlijke eigendom kan alleen gezamenlijk.

De wet bepaalt hierover (boek 3 Burgerlijk Wetboek:
Artikel 170
1 Handelingen dienende tot gewoon onderhoud of tot behoud van een gemeenschappelijk goed, en in het algemeen handelingen die geen uitstel kunnen lijden, kunnen door ieder der deelgenoten zo nodig zelfstandig worden verricht. Ieder van hen is bevoegd ten behoeve van de gemeenschap verjaring te stuiten.
2 Voor het overige geschiedt het beheer door de deelgenoten tezamen, tenzij een regeling anders bepaalt. Onder beheer zijn begrepen alle handelingen die voor de normale exploitatie van het goed dienstig kunnen zijn, alsook het aannemen van aan de gemeenschap verschuldigde prestaties.
3 Tot andere handelingen betreffende een gemeenschappelijk goed dan in de vorige leden vermeld, zijn uitsluitend de deelgenoten tezamen bevoegd.

Als u in onderling overleg geen goede beheerregeling kunt treffen en u toch uw deel van de grond wil gaan gebruiken zoals u dat wilt, dan kunt u het beste de rechtbank vragen om de verdeling te bevelen, waarbij u en de andere erfgenaam kunnen aangeven hoe u wilt verdelen, maar waarbij de rechtbank het laatste woord heeft.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag