Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


In 2007 is er door 3 schuldeisers beslag gelegd op mijn woning. In 2011 ben ik failliet verklaard en in 2012 is faillissement opgeheven. Nu anno 2018 wil ik graag mijn hypotheekrente verlagen, maar bij aanvraag van de nieuwe hypotheek bleek dat er nog steeds beslag op de woning ligt.
Hoe kan ik het beslag op de woning opheffen? Schuldeisers reageren niet meer.

Door het faillissement zijn de beslagen komen te vervallen. Er is echter verzuimd de inschrijving van de beslagen door te halen in het kadaster. In de meeste gevallen is de deurwaarder die de beslagen in het verleden heeft ingeschreven wel bereid hiervoor zorg te dragen. Er kunnen wel complicaties zijn die dat onmogelijk maken, bijvoorbeeld doordat een schuldeiser zelf failliet is gegaan of niet meer bestaat. In dat geval zal de doorhaling via een rechterlijke machtiging plaats moeten vinden, dit verzoek kan wellicht door de curator gedaan worden.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nogmaals hartelijk dank voor uw reactie. Wij hebben de curator inmiddels verzocht toch met ons mee te denken. Als laatste heb ik nog 1 vraag. Weet u wellicht wat het verjaringstermijn is bij faillissement bij gebrek aan baten. De 1 zegt 5 jaar, maar de ander zegt 20 jaar wanneer er een verificatievergadering heeft plaatsgevonden in het faillissement. Waar moet ik nu vanuit gaan? Straks is het beslag van de woning en komt de schuldeiser alsnog executoriaal beslag leggen op onze woning.


De wettelijke verjaringstermijn van 5 jaar voor geldvorderingen wordt door het faillissement niet gewijzigd (op 1 uitzondering na indien de termijn verstrijkt tijdens he faillissement, in dat geval wordt de termijn met 6 maanden verlengd). U dient dus te rekenen vanaf het moment dat de schulden zijn ontstaan en niet vanaf het moment van faillissement of beƫindiging daarvan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag