Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Op 1 juni 2018 hebben we een woning gekocht. We hebben besloten geen inspectierapport op te laten maken omdat de woning de laatste 10 jaar op alle vlakken was opgeknapt, alles was vernieuwd en vanuit de bezichtigingen kwamen ook geen bijzonderheden waardoor we argwanend werden.

Twee weken na sleuteloverdracht werd ik door de buurman geattendeerd op een enorme scheur in de buitenmuur. Deze scheur liep van de carport helemaal door naar de nok van de woning. Het is een behoorlijke scheur, van wel een centimeter groot, die ook doorgetrokken is naar binnen.

Van binnenuit hebben we de scheuren wel opgemerkt maar door de verkopers werd ons gezegd dat dit haarscheurtjes waren in het stucwerk, dus voor ons geen alarmbellen. Van de buurman begrepen we dat deze scheur er al wel een tijd zat maar naar zijn mening steeds groter wordt(hij is aannemer, dus ik mag aannemen dat hij er kijk op heeft)

Veel scheuren aan de binnenzijde van de woning zijn ook gemaskeerd met plamuur waardoor ze voor ons niet zichtbaar waren.

Er is een aanbouw geplaatst aan de woning in 2009. Het zou kunnen zijn dat de scheuren hier verband mee houden.

Daarnaast werden we geconfronteerd met een lekkage in de dakgoot. Het druppelt behoorlijk waardoor er nu ook schilderwerk loslaat. Ook dit is niet bij ons gemeld bij verkoop woning.

Over beide gebreken heb ik contact gehad met de verkoper. Van de dakgoot wist hij niks van maar was/is bereid dit op te lossen.

De scheuren was hij wel van op de hoogte. Hij heeft dit een paar jaar geleden ook laten onderzoeken en volgens eigen zeggen kunnen de scheuren geen kwaad. Echter heeft hij dit dus niet vermeld bij de verkoop. Tevens is het op de lijst van NVM niet vermeld dat dit aan de orde was.

Ik heb weliswaar geen inspectie laten doen maar in hoeverre is de mededelingsplicht in deze van toepassing en kan ik hem aansprakelijk stellen voor de verborgen gebreken?

In beginsel gaat de mededelingsplicht verder dan de onderzoeksplicht en mocht u daarop vertrouwen. Wel had u bij twijfel verder onderzoek kunnen laten doen. Nu de verkoper aangeeft dat de scheuren geen kwaad kunnen en veelal gemaskeerd bleken te zijn was verder onderzoek niet nodig geweest. Als in het (NVM)contract niets is bepaald over aansprakelijkheid van de verkoper dan kan hij op basis van uw toelichting wel aansprakelijk gehouden worden. Hij zal dan het tegendeel moeten bewijzen. Ik raad u aan hem aansprakelijk te stellen.
Komt u er samen niet uit, dan wil ik wel naar uw zaak kijken.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het antwoord van Biharie: de scheur waar de buurman op gewezen heeft is naar ik begrijp zichtbaar aan de buitenkant van de woning . Indien gebreken duidelijk waarneembaar zijn heeft verkoper geen mededelingsplicht, die is er wel voor weggewerkte of gecamoufleerde scheuren maar niet voor zichtbare scheuren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag