Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mijn moeder is afgelopen februari opgenomen in een verzorgingshuis na revalidatie in verband met een hersenbloeding die zij in september vorig jaar heeft doorgemaakt.
Uiteraard hebben wij haar huis moeten verkopen omdat zij er niet meer in kan wonen.
Mijn vader is in 2007 al overleden.
Nu vraag ik mij af hoe wij (mijn moeder heeft 3 kinderen) de vordering van ons kindsdeel kunnen opeisen.
Afgelopen mei zijn mijn broer en ik bewindvoerder geworden van mijn moeder, daar zij niet meer kan schrijven. Dus zullen we aan de rechter ?, kantonrechter ?, notaris ?, bank? moeten vragen of wij ons kindsdeel kunnen krijgen. Dit betekent namelijk dat mijn moeder straks veel minder bijdrage hoeft te betalen aan het CAK.
Kunt u mij helpen?

Is er een testament van wijlen uw vader?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ja, er is een testament. Daarin staat dat het kindsdeel opeisbaar is 1 jaar na het overlijden van mijn vader (gestorven in 2007). Nu willen wij als kinderen een brief naar de rechter schrijven waarin we vragen of wij het kindsdeel mogen ontvangen en de rest van het geld ( er is totaal € 275.00,- gestort op de rekening van mijn moeder) uit haar naam mogen schenken aan ons kinderen en aan haar kleinkinderen (8 stuks) zodat mijn moeder een bedrag van
€ 30.000,- overhoudt op haar rekening. Zo willen we voorkomen dat onze moeder vanaf 2020 een enorm (ruim € 2000,- per maand) bedrag moet gaan betalen aan het CAK.
Mijn moeder (ook samen met wijlen mijn vader) heeft altijd aan ons geschonken, met Kerst, met de verjaardagen en ook zonder reden.
We hebben bewindvoering aangevraagd omdat mijn moeder niet meer kan schrijven (en dus ook niets meer kan ondertekenen) vanwege haar hemianopsie (restverschijnsel van de hersenbloeding).
We vragen ons af wat we in de brief naar de rechter (kantonrechter?, notaris?) moeten schrijven. Is het bedrag waar het CAK om gaat vragen in 2021 een reden om het opeisbare kindsdeel (vordering) op te eisen? Of moeten we het over een andere boeg gooien?

Ik hoor graag van u.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag