Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik heb mijn vaders achternaam, maar zou graag die van mijn moeder voeren. Ik denk dat ik niet aan een van de voorwaarden van Justis voldoe. Ik wil voornamelijk mijn achternaam om persoonlijke redenen (geen goed contact met mijn vader) wijzigen. Daarom vraag ik mij af of ik mezelf (op school, werk, etc.) anders mag noemen dan op mijn paspoort staat. Ik ben ouder dan 18 jaar.

Ik begrijp dat u meerderjarig bent. U kunt dan inderdaad bij Justis uw achternaam laten wijzigen in de achternaam van de andere ouder. Voorwaarde is dat uw moeder u enige tijd heeft verzorgd en opgevoed toen u minderjarig was. Ook is het van belang of uw ouders reeds zijn gescheiden toen u nog minderjarig was. Is dit niet het geval, dan kunt u uw naam niet op deze grond veranderen.
Misschien is het goed toch nog eens te bekijken of u in aanmerking komt voor een officiële naamswijziging. Houd er wel rekening mee dat hier kosten aan zijn verbonden.

Zolang uw achternaam niet officieel wordt gewijzigd zijn uw school en uw werkgever verplicht uw officiële naam te gebruiken richting officiële instanties. Hoe uw naam gebruikt wordt binnen uw school of op de werkvloer kunt u natuurlijk altijd bespreken met de directeur/ uw werkgever.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag