Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

Wij bezitten een koopwoning met achtertuin. Onze achtertuin grenst aan het laatste eind van een doodlopend pad. Dit pad dient ter ontsluiting van alle achtertuinen van onze (achter)buren. Iedere buur is eigenaar van het stukje pad direct achter zijn / haar tuin en we geven elkaar recht van overpad.

Omdat ons stukje achterpad dus het laatste stukje is en doodloopt is het alleen door ons te gebruiken. Hoewel wij formeel recht van overpad geven aan alle andere buren in de straat heeft dat geen functie. Ik zou dit stukje pad dan ook graag gebruiken om een berging te plaatsen. Dit zou op geen enkele wijze de huidige functie van het pad belemmeren, voor geen van mijn buren.
Mijn directe achterbuur heeft geen bezwaar. Ik zal een vergunning voor de berging aan moeten vragen.
Mijn vraag is nu: hoe kan ik regelen dat ik de functie van mijn stukje pad verander van pad naar berging? Gaat dit via de vergunning aanvraag? Moet ik via de notaris iets aan mijn akte van eigendom laten veranderen?

Ik hoor graag van U.

Mvgr,

De erfdienstbaarheid zal moeten worden gewijzigd door middel van een notariële akte waaraan alle eigenaren van de aan het pad grenzende woningen meewerken. Als het goed begrijp wilt u de berging plaatsen op uw deel van het pad en het deel van uw achterbuurman. In dat geval dient uw achterbuurman dus zijn deel van het pad aan u over te dragen of bijvoorbeeld daarop een recht van opstal te vestigen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo André,

Dank voor je reactie. Een kleine verduidelijking van mijn kant is misschien vereist. Ik ben niet voornemens om ook het stuk pad te gebruiken wat momenteel van mijn achterbuurman is. Ik wil de berging slechts mijn eigen deel van het pad plaatsen. Er zal dus geen overdracht van grond nodig zijn.
De erfdienstbaarheid zal dus gewijzigd moeten worden. Als ik je goed begrijp geldt dit niet alleen voor mijn directe buren, maar voor ALLE buren die aan het pad grenzen, ook al hebben ze feitelijk niks te maken met "mijn" doodlopende stukje? Betekent dit dan dat al die buren een wijziging op hun notariële akte moeten doorvoeren?

Met vriendelijke groet,


Ik ken de tekst van de erfdienstbaarheid niet maar gebruikelijk is dat tussen alle aangrenzende percelen over en weer een erfdienstbaarheid wordt gevestigd voor het gehele pad. Als dat zo is moeten inderdaad alle betreffende eigenaren medewerking verlenen aan een akte waarin de in de eigendomsakten opgenomen erfdienstbaarheid wordt gewijzigd. Complicerende factor hierbij is dat ook alle hypotheekbanken toestemming hiertoe moeten geven. Al met al een kostbare aangelegenheid!
Het kan ook zo zijn (minder gebruikelijk) dat een minder algemene formulering is opgenomen van de erfdienstbaarheid, in die zin dat alleen uw achterbuurman recht van overpad over uw deel van het pad heeft. In dat geval volstaat het dat uw achterbuurman medewerking verleent (met toestemming van zijn bank indien het pand met hypotheek belast is). Indien u mij uw eigendomsakte toestuurt (via optie direct contact opnemen) zal ik zonder kosten nagaan wat van toepassing is. Het gaat er hierbij niet om hoe het feitelijk gebruik van het pad is maar wat de juridische status van de erfdienstbaarheden is, er kan indien algemene bewoordingen zijn gebruikt ook een erfdienstbaarheid op uw deel van het pad rusten ten behoeve van eigenaars die daar geen gebruik van maken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo André,

Nog een aanvullende vraag:

Ik begrijp dat erfdienstbaarheid is geregeld in Boek 5 van het BW. Artikel 79 beschrijft een omstandigheid waaronder een erfdienstbaarheid (b.v. recht van overpad) kan worden beëindigd:
"De rechter kan op vordering van de eigenaar van het dienende erf een erfdienstbaarheid opheffen, indien ... of de eigenaar van het heersende erf geen redelijk belang bij de uitoefening meer heeft, en het niet aannemelijk is dat de mogelijkheid van uitoefening of het redelijk belang daarbij zal terugkeren."

Onze situatie lijkt hier goed in te passen (immers: niemand heeft er belang bij om over ons stukje doodlopend pad te lopen), maar een gang naar de rechter is blijkbaar nodig. Zou je aan kunnen geven hoe dit in de praktijk zou gaan? Nog altijd met tussenkomst van een Notaris, of moeten we een ander pad bewandelen?

Nogmaals dank voor je antwoord,


Ik adviseer u uit kostenoverwegingen om eerst de minnelijke weg te bewandelen, dus een overeenkomst sluiten met alle aanwonenden en deze overeenkomst vervolgens door een notaris in een notariële akte uit te laten werken. Zouden 1 of meer bewoners niet mee willen werken dan kunt u ten aanzien van die bewoners eventueel een procedure bij de rechtbank starten tot opheffing van de erfdienstbaarheid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag