Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

Ik wil met Persoon B van woning ruilen. Ik betaal 500, zij 570 kale huur. Daarmee voldoen we beide aan de regels betreft passend toewijzen. Maar! De verhuurder wil een nieuwe overeenkomst aangaan en de prijs zodanig verhogen dat ik de woning dus niet kan betalen. Mijn van vraag, zijn onderstaande argumenten voldoende om een ruil af te dwingen via de kantonrechter?

Ik wil naar haar woning (haar woonplaats is op 30 min afstand met openbaar vervoer!) omdat mijn mantelzorger een straat verderop woont en mijn dagbesteding in die plaats is. De dagbesteding staat nu on hold vanwege de afstand en mantelzorg is natuurlijk vele male minder. Daarbij wonen al mijn vrienden in de woonplaats van B. Door mijn fysieke aandoening ben ik soms dagen gebonden aan een rolstoel, dus reizen is lastig! (en onbetaalbaar) Ik woon ook nog aan een drukke weg waardoor ik enorm overprikkeld raak (ik heb autisme). Dame B woont in een dorp. Doordat ik wat slecht ter been ben is het ook nog een voordeel dat haar woning kleiner is.

Voor haar is het precies omgekeerd. Zij zit geïsoleerd in het dorp. Haar familie en mantelzorgers wonen bij mij aan de overkant. Haar mantelzorgers zijn nu minimaal in staat om haar te helpen. Zij zorgde op haar beurt voor haar moeder, die ook op loopafstand van mijn woning woont, maar door de afstand moet zij haar kinderen hiervoor vragen.
Daarbij wil zij graag groter wonen zodat haar kleinkinderen kunnen blijven slapen. Zij heeft geen vervoer naar de stad waardoor ze haar kinderen nu minimaal ziet. De afstand met de bus is behoorlijk (en kan zij ook niet betalen) en fietsen is voor haar door haar fysieke gesteldheid geen optie.
Mijn woning is 45+, zij is 49 dus komt daarvoor in aanmerking. Op haar woning zijn geen restricties betreft leeftijd.

Eerst van belang of deze verhuurder een huisreglement heeft die ruil toestaat onder welke voorwaarden. dan pas uw situatie . Dus kijk even goed op de website.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Volgens de woningbouw was de ruil opzich toegestaan, maar is de belemmering de verhoging van de huurprijs, waardoor deze niet langer betaalbaar is.


Ik raad u aan zelf de regels in te zien, die staan meestal op de website of u heeft ze thuis gekregen. Waar het om gaat is dat een verhuurder doorgaans niet hoeft mee te werken hieraan tenzij er beleid is . De voorwaarde dat de huur dan mag worden opgehoogd moet ergens staan.

Als verhuurder blijft weigeren dan zou u zijn voorstel kunnen neerleggen bij de kantonrechter omdat het de belangen niet in alle redelijkheid worden meegenomen en afgewogen. U stelde al , dichterbij het werk wonen: dit is een van de redenen waarom een vordering toegewezen zou kunnen worden, en in stand houding van de huurprijs en het huurcontract.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bij een nieuw huurcontract gebeurt dat doorgaans, maar het gaat er om dat de hoogte zodanig is dat ik hier na de ruil niet meer voor in aanmerking kom.

Mijn vraag was inderdaad of onze belangen sterk genoeg zijn om dit voor te leggen aan de kantonrechter.


Mij komt het zeet onredelijk over en het neigt naar misbruik van recht op zo een wijze dat er van het recht om te ruilen feitelijk nooit echt gebruik gemaakt kan worden. Voorleggen aan de rechter is een optie .

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is hier niets onredelijk aan, maar goed.

De woningbouw is onredelijk. Over twee euro een probleem te gaan maken.
Twee euro waardoor ik opgesloten in mijn eigen huis! Dat is pas onredijk!

Ik heb een vorm van autisme, ik raak door de drukte 24/7 overprikkeld! Een andere optie dan het dorp is er voor mij niet, maar daar zijn alle huurprijzen dus onbetaalbaar als dit niet door gaat!


Dat bedoelde ik ook: het is de onredelijke opstelling van de woningbouwvereniging , niet de uwe. U zou de kantonrechter kunnen vragen om een nieuwe en echte belangenafweging.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag