Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mijn dochter is hoofdhuurder van een woning. Ongeveer 2 jaar geleden heeft zij een relatie gekregen met een man die bij haar is ingetrokken. Hij heeft altijd bijgedragen in de kosten. Echter, sinds enkele maanden is de relatie verbroken en is hij gestopt met betalen. Hij maakt echter geen aanstalten te vertrekken. Mijn dochter heeft een laag salaris en moet iedere maand de eindjes aan elkaar knopen. Bijkomend probleem is dat zij, vanwege het feit dat hij inwonend is, geen recht op huurtoeslag (meer) heeft.
Wat zijn haar mogelijkheden.
Alvast hartelijk dank voor uw reactie!

Hierop heeft mevrouw Ferwerda als volgt gereageerd:

Is de man medehuurder ? Dat betekent dat uw dochter hem als zodanig heeft gemeld bij de verhuurder en deze daarvoor ook toestemming heeft gegeven? Zo nee, dan heeft hij geen woonrechten en dient hij te vertrekken.

Zo simpel lijkt het echter niet te zijn. De gemeente heeft namelijk als volg per mail gereageerd:

Fijn dat u morgen naar het politiebureau gaat, hopelijk kunnen zij u ook weer een stukje verder helpen.
Ik heb inmiddels de informatie voor u over het uitschrijven van uw ex. Hiervoor is het eerst noodzakelijk dat hij niet meer in het huis verblijft. Als dat zo is, kunt u bij de gemeente een afspraak maken om een adresonderzoek te laten opstarten. Daarna wordt er een onderzoek gedaan waaruit moet blijken dat hij niet meer in uw huis is. Als uit het onderzoek blijkt dat hij inderdaad niet meer bij u woont wordt  hij met terugwerkende kracht uitgeschreven met als datum de dag waarop het onderzoek gestart is. Het is dus belangrijk dat hij zo snel mogelijk bij u het huis uitgaat. Als namelijk uit het onderzoek blijkt dat hij nog steeds bij u woont, kan hij niet worden uitgeschreven.
 
Mocht u zorgen hebben over uw eigen veiligheid, dan raad ik u aan om contact te zoeken met Veilig Thuis. Ook is het goed dat u morgen hierover een afspraak met de politie heeft. Mocht u behoefte hebben om met iemand te praten over uw situatie of als u praktische vragen heeft, dan kunt u contact zoeken met het sociaal wijkteam. Hier vind u meer informatie......

Heeft de gemeente het bij het rechte eind? Dan kan het een lang slepende kwestie worden met nare gevolgen omdat er bij haar ex loonbeslag is gelegd, hij verslaafd is, etc.

Dit zijn twee rechtsgebieden, de een civiel , de ander bestuursrechtelijk. Uw dochter kan met behulp van de sterke arm en deurwaarder de man het huis uit laten zetten, desnoods om zeker te zijn door een gerechtelijk vonnis. Daarna kan het adresonderzoek plaatshebben.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag