Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


mijn broer is gehuwd en heeft 2 minderjarige kinderen. Om gezondheidsredenen is hij naar Nederland gekomen.Zijn vrouw woont nog in Wit-Rusland. Hij kan haar niet overlaten komen voor gezinshereniging omdat hij niet kan werken ivm longemfyseem

Nu krijgt hij een bijstandsinkomen. van netto 666,89 euro. Dit is een afwijk norm 50% gehuwden art. 2. Mijn vraag is of dit kan, klopt?
Zijn vrouw in Rusland kan net zichzelf bedruipen en kan dus geen geld sturen o.e.d.

Geachte vragensteller,
Dat uw broer 50 % krijgt van de gehuwdennorm is correct (art.24 Participatiewet). De norm voor gehuwden is 1417, 32 Euro, dus hij zou recht hebben op 708 euro. Waarom dit niet zo is kan hij navragen bij de gemeente. Verder zou hij een beroep kunnen doen op art.18 lid 1 van de Participatiewet. Hij heeft 2 minderjarige kinderen, een echtgenote die niet kan bijdragen in het inkomen. Wanneer hij alle omstandigheden op tafel legt en daarna blijkt dat er sprake is van een buitensporige zware last en een onhoudbare situatie kán de gemeente besluiten het uitkeringsbedrag aan te passen. Let wel: dit vindt slechts plaats in zeer bijzondere omstandigheden. Maar uw broer zou het kunnen proberen.

Tot slot: wanneer uw broer 5 jaar door de gemeente is ontheven van de plicht tot arbeidsinschakeling en het leveren van een tegenprestatie, zou hij een beroep kunnen doen op vrijstelling van het middelenvereiste, zodat gezinshereniging op reguliere gronden tot de mogelijkheden zou kunnen behoren. Verder is het van belang welke nationaliteit uw broer en diens kinderen hebben voor een eventueel andere route tot hereniging, nl via het EU-recht. Maar die route biedt niet van te voren zekerheid.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag