Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

Mijn bedrijf beweert dat mijn opzegtermijn 2 maanden is volgens het contract. Volgens mij en de ontslag website(https://ontslag.nl/opzeggen/welke-opzegtermijn-geldt-er-voor-een-werkgever-die-wil-opzeggen/) mag het echter niet zo zijn dat een werkgever de zelfde termijn hanteert. Dit dient het dubbele te zijn van wat er in het contract vermeldt staat voor de werknemer. Dit wordt in lid 3 van artikel 5 uit het contract tegengesproken in het eerste deel van de zin (hier onder) en zou dit deel daardoor ongeldig verklaren.

Welke interpretatie is correct?

Contract onbepaalde tijd:
Artikel 5 - Opzegging van de arbeidsovereenkomst
1. Zowel de werknemer als de werkgever is bevoegd de arbeidsovereenkomst schriftelijk op te zeggen met de inachtneming van de in lid 3 genoemde opzegtermijn.
2. De arbeidsovereenkomst kan slechts tegen het eind van een kalendermaand worden opgezegd.
3. De door de werknemer en de werkgever in acht te nemen opzegtermijn bedraagt 2 maanden, met dien verstande dat de werkgever bij arbeidsovereenkomsten van vijf jaar

CAO:
Opzegtermijn (X is het bedrijf)
X en jij kunnen allebei je arbeidsovereenkomst schriftelijk opzeggen, tegen het einde van een
kalendermaand. Daarvoor geldt de wettelijke opzegtermijn, tenzij in jouw individuele arbeidsovereenkomst
een andere opzegtermijn staat. Met jou kan schriftelijk een langere opzegtermijn worden overeengekomen
(van ten hoogste zes maanden). Voor X geldt in dat geval diezelfde termijn, met dien verstande dat X
bij arbeidsovereenkomsten van vijf jaar of langer ten minste de opzegtermijn hanteert die de wet daarvoor aangeeft.

Opmerking HR, arbeidszaken:
Persoon is per 9 oktober 2018 10 jaar in dienst en vanaf dat moment is de wettelijke opzegtermijn 2 maanden. In artikel 1.3 van DAC staat dat de wettelijke opzegtermijn wordt aangehouden, tenzij in de individuele arbeidsovereenkomst een andere opzegtermijn staat vermeld. Dat is hier het geval, dus we moeten sowieso de 2 maanden aanhouden.

Het wettelijk systeem is zo dat, wanneer voor een werknemer een langere opzegtermijn dan 1 maand geld, voor de werkgever de dubbele termijn geldt. Daar kan echter in een cao van af worden geweken en dat is blijkbaar in uw geval gebeurd. Uit de teksten die u citeert maak ik op dat voor u een opzegtermijn van 2 maanden geldt.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag