Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mijn vriend heeft een bijstandsuitkering en ik een volledige WAO uitkering. We overwegen samen te gaan leven. Ik ontvang huur en zorgtoeslag. Tot nog toe ontving hij een bijstandsuitkering (en huur en zorgtoeslag). Mijn vraag is wat samenleven voor gevolgen heeft voor onze inkomsten en toeslagen en hoeveel eigen vermogen wij samen mogen hebben om in aanmerking te blijven voor de toeslagen. Ook wil ik weten of ik mijn uitkering hetzelfde blijft en wat er met zijn uitkering gebeurd bij samenwoning.

Bij samenwoning blijft uw WAO-uitkering gelijk. Uw vriend wordt voor de bijstand (op grond van de Participatiewet) beschouwd als samenwonend, en het recht wordt dan de norm voor gehuwden ( 1417 Euro, afgerond), maar uw uitkering wordt in mindering gebracht op dit bedrag.
Wanneer uw gezamenlijk inkomen niet meer bedraagt dan 30.400 Euro per jaar dan behoudt u voor de gezamenlijke woning een recht op huurtoeslag, mits de huur niet hoger is dan 710, 68 Euro per maand. Partners mogen om recht op huurtoeslag te behouden niet meer dan 60000 euro gezamenlijk vermogen hebben.
Voor de zorgtoeslag bent u geen toeslagpartner en blijft u beiden recht op zorgtoeslag houden. U mag maximaal 113.415 Euro vermogen hebben om uw recht op zorgtoeslag te behouden.
Let op: op uw vriend rust de inlichtingenplicht. Zodra u samenwoont dient hij dit bij de uitkeringsinstantie (gemeente) te melden.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag