Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Hallo;
Ik heb een vraag ivm scheiding.Mijn man en ik willen beide gaan scheiden. Maar wij hebben 2 problemen.Kort geleden zijn mijn beide ouders overleden en ik kreeg een ervenis.Dat heeft voor mijn een groot emotioneel waarde. Ik ben een buitenlandse en in mijn land ben de enige eigenaar ook na de scheiding.Maar in Nederland is de Wet anders vooral als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent.Mijn man wil een afstand hiervan nemen maar ik vraag me af of het zou kunnen zonder geen gevolgen hiervan .Andere problem is dat ik een spaargeld op mijn prive rekening heb staan die heb ik zelf gespaard zonder geen enige inzet van mijn man.Hiervan wil mijn ook afstand nemen omdat hij hiervan bewust is dat 't niet eerlijk zou zijn. Wij hebben geen koopwoning en wat betreft inboedel of auto hebben wij alles besproken .Mijn man blijft in onze woning ,ik moet opzoek naar een andere woonruimte gaan en opnieuw alles inrichten enz.Wij hebben 1 kind van 21. Beide hebben wij werk en kunnen ons zelfstsandig onderhouden .Hopelijk kunt U mij hiermee helpen .Alvast Bedankt .Mvg

Het is mogelijk een en ander schriftelijk vast te leggen in een echtscheidingsconvenant. Ik kan u daarbij helpen en regelen dat het gezamenlijk echtscheidingsverzoek bij de rechtbank wordt ingediend. Heeft u jog vragen ? Stelt u ze gerust.
U kunt rechtstreeks contact met mij opnemen .

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op het antwoord van de heer Albersen: op de erfenis van uw ouders is het erfrecht van toepassing van het land waar uw ouders woonden. Indien volgens dat erfrecht de erfenis privé is en dus niet valt in een gemeenschap van goederen, dan valt de erfenis dus niet in de gemeenschap van goederen. Wel verstandig om in het echtscheidingsconvenant vast te leggen dat niet wordt betwist dat de erfenis geen deel uitmaakt van de gemeenschap van goederen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte dhr André Steijns;
Heel erg Bedankt voor Uw antwoord..Idd in mijn land van herkomst valt het onder prive ervenis tijdens huwelijk en na de scheding .Zonder toestemming kan niet eens mijn man in hypotheek register. En wat paradoks is, in mijn land ook na scheding blijf ik de enige eigenaar ook als volgens de Nederlandse Wet mijn man zou hier op rechten hebben .Mijn vraag is of het wel geaccepteerd wordt in NL Wet ivm met prive ervenis in het buitenland en of buitenlandse Wet dan wel leiden is .En dat een convenant om te opstellen genoeg is ? Want ik hoorde van een advocaat zo verhaal:Zelfs als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, kun je zeggen dat je geen aanspraak maakt op een bepaald bedrag, maar je moet daarbij wel heel goed uitkijken dat degene die ervan afziet niet vervolgens schenkingsbelasting moet betalen.Hopelijk kunt U mij hiermee nog helpen. Mvg K


Op basis van de door u verstrekte gegevens is mijn conclusie dat de erfenis niet in de gemeenschap van goederen valt omdat op de nalatenschap het erfrecht van het land waar uw ouders woonden van toepassing is. U hoeft hierover niets in het convenant op te nemen maar om achteraf elke discussie te voorkomen is het toch raadzaam om in het convenant tevens een vaststellingsovereenkomst op te nemen waarin wordt vastgelegd dat de erfenis overeenkomstig het erfrecht van land X niet tot de gemeenschap van goederen behoort en dat deze dus niet gedeeld of verrekend behoeft te worden. Schenkingsrecht zou alleen aan de orde kunnen komen als de erfenis wel onderdeel van de gemeenschap van goederen zou zijn. Dat is hier niet het geval, uw man ziet niet af van zijn deel van de erfenis maar hij heeft daar volgens het recht van land X hetwelk van toepassing is geen recht op. Er is dus geen sprake van een schenking van zijn aandeel in de erfenis omdat hij gewoon geen aandeel heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte dhr André Steijns;,
Heel erg Bedankt voor U antwoord!
U antwoord heeft me heel erg goed geholpen!
Wat betreft mijn spaargeld -moet die gelijk verdeeld worden of kunnen wij 't zelf bepalen?
Help U ook mensen bij de scheding ?Bedoel ik als een Advocaat om alle procedures af te ronden ?
Mvg K


Het spaargeld maakt onderdeel uit van de gemeenschap van goederen. In beginsel dient dit gelijkelijk te worden verdeeld. U kunt daarover echter een afwijkende afspraak maken in welk geval echter wel het gevaar dreigt dat de belastingdienst dit zou kunnen zien als een schenking.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag