Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedenavond,
Ik heb een vraag over ontslag in de proeftijd die in zekere zin te wijten is aan nalatigheid van de werkgever.

Ik ben begin augustus samen met 11 anderen gestart met een traineeship voor website ontwikkeling bij een opleidings-/detacheringsbureau. Onderdeel van dit traineeship is een verplichte opleiding met een lengte van 8 weken (aug-sep). Direct hierna treedt je in dienst bij dit bureau voor een periode van 18 maanden (oftewel 1,5 jaar). Gedurende deze periode, het echte traineeship, wordt je bij minimaal één externe opdrachtgever gedetacheerd om praktijkervaring te kunnen opdoen.

Ik heb vóór aanvang van de opleiding 2 overeenkomsten getekend: een opleidingsovereenkomst voor de 8 opleidingsweken en een arbeidsovereenkomst voor de 18 traineeshipmaanden, waarbij de eerste overeenkomst integraal onderdeel uitmaakt van de laatste.

Nu wil het geval dat het bureau niet op tijd voor iedere trainee een plaatsing heeft kunnen regelen en daarom vandaag, op dag 3 van het traineeship, 6 van de 12 trainees, waaronder ik, heeft ontslagen. Het bleek erg lastig om potentiële opdrachtgevers te overtuigen van onze technische kunde, en veel van hen hebben daarom nog geen concrete interesse getoond. Omdat het bureau tijdens deze onzekere periode niet langdurig alle salariskosten kan voorschieten, is ons arbeidscontract daarom vandaag beëindigd binnen de wettelijke proeftijd van 1 maand.
Toch zit het mij niet lekker, omdat ik weet dat het bureau pas vanaf week 5 van de opleidingsfase is begonnen met het zoeken naar potentiële opdrachtgevers/regelen van sollicitatiegesprekken voor maar liefst 12 trainees. Dit is nu eenmaal een tijdrovend werkje, dus hier hadden zij m.i. veel eerder mee moeten beginnen. Alvorens de opleiding begon wist het bureau namelijk al wat elke trainee al kon en wat hij/zij tijdens de opleiding aangeleerd zou krijgen. Het bureau had dus eigenlijk al voor het begin van de opleiding de lijnen kunnen uitzetten bij verschillende opdrachtgevers om het concept te verkopen, en na een aantal weken mét trainees terug kunnen komen om hun voortgang te tonen. Helaas staat er in het arbeidscontract niets over een baangarantie tijdens het traineeship, maar toch zijn wij als trainees de dupe van hun slechte tijdmanagement (nalatigheid van de werkgever).

Mijn vraag is in hoeverre ik en mijn mede-trainees die ook zijn ontslagen in de proeftijd hier juridisch actie op kunnen ondernemen. We hebben namelijk niet officieel kunnen proefdraaien (dag 1 en 2 van het traineeship waren nl. vrije dagen omdat ze ons nog nergens kwijt konden), maar over de prestaties die wij hebben geleverd tijdens de opleidingsfase is het bureau erg tevreden. Ik ben erg benieuwd! Alvast dank voor uw reactie.

Ik kan u pas goed adviseren aan de hand van de inhoud van alle overeenkomsten, overige afspraken, en gevoerde correspondentie. Desgewenst kunt u -gezamenlijk- rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag