Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Bij mijn vorige werkgever ben in de ziekte wet gekomen door een depressie. Mijn depressie was groot en deels privé gerelateerd maar ook een deel werk gerelateerd. Ik ben toen 25 uur i.p.v. 32 uur gaan werken. Dit ging heel goed en ben in overleg met mijn vorige werkgever opzoek gegaan naar ander werk. Dit omdat zij mij geen contract konden bieden van 25 uur en ik in de toekomst 32 uur niet aankon omdat ik deels hierdoor in een depressie ben geraakt. Gelukkig had ik snel ander werk gevonden voor 25 uur. Ik kreeg hier een oproep contract voor 25 uur in de week(wel op vaste tijden). Dit ging allemaal goed tot mijn nieuwe werkgever mij ging kleineren, beledigen en mij zo de grond in trapte dat ik zo onzeker ben geworden en dieper in de depressie ben geraakt. Hierdoor durfde ik niet meer naar mijn werk en ben ik zo onzeker over alles geworden. Op aanraden van het uwv heb ik mij toen ziek gemeld. De zelfde dag van mijn ziekmelding hebben zij mij ontslagen zonder reden waarom. Na een week hebben ze mijn ontslag weer ingetrokken. Dit met de reden dat ik me niet ziek gemeld zou hebben en zij dachten dat ik niet meer terug kwam. Dit was echter niet waar en dat staat op allemaal op papier. Omdat mijn ontslag was ingetrokken moest ik naar de bedrijfsarts. Dit was echter geen probleem want bij mijn ziekmelding heb ik zelf bij mijn werkgever de bedrijfsarts aangevraagd. Nu 3 maanden verder moeten we op advies naar een mediator, echt heb ik hier na een maand nog steeds niks over gehoord. Helaas ben ik er gister achter gekomen dat ik tot op heden mijn salaris nog niet uitbetaald heb gekregen. Ik weet nu niet meer wat ik moet doen. Het lijkt erop dat hun niks meer gaan doen totdat mijn contract per 27-11-2018 afloopt. Ik heb niet de financiële mogelijkheid om 2 maanden zonder salaris door te komen en ik heb ook niet de financiële mogelijkheid om een advocaat te betalen.

Zou u mij advies kunnen geven wat ik nu kan doen?

Tijdens ziekte heeft u recht op minimaal 70% van uw loon. U moet de werkgever dan ook een e-mail of brief (bewaar kopie) sturen waarin u hem vraagt het loon door te betalen. Doet hij dat niet, dan kunt u aanspraak maken op de wettelijke verhoging (artikel 7:625 Burgerlijk Wetboek) en de wettelijke rente (art. 6:119 BW). Betaalt hij dan nog niet, dan moet u geen procederen. U mag dat zelf doen. Meestal is dat echter onverstandig.

Wanneer uw inkomen en vermogen niet zo hoor zijn, dan kunt u aanspraak maken op gefinancierde rechtshulp -> zie de website van de Raad voor Rechtsbijstand.
Ik wel u veel beterschap met de gezondheid en sterkte met deze (slechte) werkgever.

Beoordeel dit antwoord:

U heeft recht op inkomen ook tijdens ziekte. Afhankelijk van het contract kan dit 100% zijn. De werkgever beoordeelt niet uw ziekte maar de bedrijfsarts en als u ziek bent dan dient u doorbetaald te krijgen. Ik raad u aan uw werkgever schriftelijk in gebreke te stellen om alsnog over te gaan tot betaling onder aanzegging van de wettelijke verhoging en wettelijke rente.
Komt u er samen niet uit, dan wil ik wel naar uw zaak kijken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag