Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Ik ben eigenaar van een woning. Ik wil graag mijn vriendin in laten trekken.
Mijn probleem: vanwege eerdere relaties die onverwacht op zeer negatieve manier eindigden, ben ik nogal op mijn hoede. Ik wil graag een constructie waarin ik een vorm van kosten voor inwoning van haar ontvang, maar dit mag niet via een huurcontract en ik wil ook evt. “gewoonterecht” ontwijken dat wellicht ontstaat door een ‘paper trail’ van betalingen tussen bankrekeningen.

Kortgezegd: ik wil haar laten intrekken en kosten voor inwoning laten betalen, zonder dat ze recht heeft op verblijf indien de relatie verzuurt.

Wat zou een effectieve constructie zijn voor deze situatie?

Uw vriendin bouwt geen enkel recht op als u een vergoeding vraagt voor wonen die niet gelijk is aan een tegenprestatie huurprijs . Zij betaalt dan voor het gebruik van de woning , gebruikt de woning, hetgeen een opzegbare overeenkomst is , geen huur.

Beoordeel dit antwoord:

Het blijft riskant een vergoeding te ontvangen, ook al is deze niet gelijk aan de tegenprestatie van het huurgenot. Wanneer uw vriendin meer betaalt dan haar verbruik voor nutsvoorzieningen etc. rechtvaardigt, kan er al snel door de rechter een huurovereenkomst worden aangenomen en kan zij huurbescherming genieten. Er zijn tegenwoordig ruimere mogelijkheden om voor een bepaalde duur te verhuren. Zo kan een zelfstandige woning voor maximaal 2 jaar verhuurd worden waarna de huurder zal moeten vertrekken en geen huurbescherming geniet. Ook zijn er mogelijkheden gebruik te maken voor de regeling van verhuur aan een specifieke doelgroep (bijvoorbeeld jongeren) of te verhuren onder de leegstandswet. In die gevallen kunt u wel een normale huurvergoeding ontvangen en zal de huurder er na een bepaalde periode uit moeten zonder recht te hebben op huurbescherming.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag