Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Een aantal weken geleden had ik een kinderkamer op marktplaats aangeboden. Op deze advertentie kwam een bod, deze mensen kwamen ook kijken en wilden de kamer kopen. Hierbij heb ik een aanbetaling gevraagd van €100,- (totale prijs was €300,-) zij konden de kamer namelijk niet gelijk meenemen. We hadden een mondelinge afspraak gemaakt dat zij 2 weken later de kamer zouden komen ophalen (dag en tijd mondeling afgesproken.) een paar dagen voor de afgesproken datum kreeg ik bericht dat zij door vervelende situatie af wilden zien van de kamer en ik de €100,- terug moest storten. Ik heb dit geweigerd. Inmiddels had ik deze namelijk al geïnvesteerd in een nieuwe kamer voor mijn dochter. Ik heb hen wel aangeboden de kamer alsnog op te komen halen op afgesproken dag en tijd. Hier zagen zij vanaf. Inmiddels heb ik de kamer wederom op marktplaatsgezet en verkocht. Nu eisen zij alsnog de aanbetaling terug omdat de kamer nu verkocht is zou ik dat verplicht zijn anders doe ik aan oplichting??? Zij dreigen nu met aangifte

Een aangifte lijkt mij in dit verband weinig kans te maken. Dit is een civiele zaak zaak voor de politie. De vraag is wel of u die € 100 moet terugbetalen of niet. Strikt genomen hangt dat ervan af wat bij de aanbetaling is afgesproken, maar dat zal vermoedelijk niet veel zijn. Strikt juridisch gezien kunt u waarschijnlijk alleen uw schade met die € 100 verrekenen en de vraag is of u schade hebt geleden nu u de kamer opnieuw hebt verkocht. U schrijft er niet bij voor welk bedrag dat is gebeurd, dus dat kan ik niet beoordelen.

Beoordeel dit antwoord:

Een aanbetaling is ter zekerheid van afname ( koop) van het verkochte product. Denkbaar is namelijk dat u na het afzien van de koper de zaak niet meer verkoopt ( schade 300,-) of de zaak opnieuw te koop moet zetten waardoor u kosten heeft. Die laatste kosten kunt u verrekenen met de aanbetaling. Het is niet de bedoeling van het recht dat een verkoper zichzelf verrijkt als koper steeds na aanbetaling afzien van een aankoop.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag