Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


4 jaar geleden heb ik een woning verkocht. Koper heeft destijds afgezien van een bouwkundig onderzoek ondanks dat hij het onderhoudsniveau matig vond.
Nu ligt er een aangetekende brief van de advocaat van de koper waarin hij mij aansprakelijk stelt voor een verzakking van een bijgebouwd deel van de woning. Uit recent bouwkundig onderzoek blijkt dat het bijgebouw op plaat gefundeerd is, terwijl dat in ogen van koper en diens bouwkundig adviseur op palen gefundeerd had moeten worden.
Ten tijde van de verkoop waren er geen gebreken, of iets wat op een verzakking zou kunnen duiden. Het bijgebouw is ook niet door mij gebouwd, maar was al aanwezig toen ik het 8 jaar eerder gekocht heb. Bijgebouw is een legaal bouwwerk en getoetst door gemeente op destijds geldende normen.

Kan ik de aansprakelijkheid van de hand wijzen? Welke argumenten zijn hierin meest doorslaggevend/overtuigend? Onderzoeksplicht? Niet uitvoeren bouwkundig onderzoek? Verjaring? etc.?

Dre koper zal een grondslag voor de aansprakelijkheid moeten aanvoeren; als hij kan onderbouwen dat u bekend moet zijn geweest met de verzakking en u deze verzwegen en wellicht gemaskeerd zou hebben, dan kan hij u aansprakelijk stellen voor het schenden van uw mededelingsplicht. Daar staat echter tegenover dat de koper een onderzoeksplicht heeft.
Als hij niet kan onderbouwen dat u daarmee bekend moet zijn geweest, dan zal hij de aansprakelijkheid baseren op een verborgen gebrek. Althans als de verzakking tijdens de bouw niet zichtbaar was, want als die wel zichtbaar was, is er geen sprake van een verborgen (onzichtbaar) gebrek en had de koper het kunnen zien en kan hij u daar niet meer voor aansprakelijk stellen. Voor eventuele aansprakelijkheid voor een verborgen gebrek speelt ook de tekst van de koopovereenkomst een rol; was er bijvoorbeeld een ouderdomsclausule in de koopovereenkomst opgenomen en wat mocht de koper verwachten op grond van de inhoud van de koopovereenkomst. ook speelt mee dat de koper geen onderzoek heeft laten doen en daarmee zijn onderzoeksplicht heeft geschonden. Ook dat de koper pas na vier jaar hiermee komt kan in uw voordeel werken. Van verjaring is echter nog geen sprake.
Ik ben als advocaat gespecialiseerd in het vastgoedrecht; koop en verkoop van onroerend goed, wanprestatie en non-conformiteit en verborgen gebreken vallen daar uiteraard onder. Ik hanteer een gratis kennismakingsgesprek zodat als u dat wilt we de mogelijkheden vrijblijvend kunnen bespreken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag