Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


De situatie is als volgt.
Er is een recht van weg gevestigd op het pad tussen mijn buren en mijn perceel.
Vervolgens heb ik er een poort voor gehangen met slot, waarvan de buren geen sleutel hebben. En de buren hebben hun pand naar achteren uitgebreid, waardoor er geen auto meer van hun achterterrein via deze weg naar de straat meer mogelijk was. Zij hebben hun uitrit aan de andere kant van hun pand gemaakt. Dit alles is al meer dan 20 jaar zo.
De situatie is nu dat er een appartementencomplex gebouwd gaat worden op het perceel van de buren en zij willen het recht van weg weer laten herleven. Hun huidige uitrit vervalt en er wordt tegen het naastgelegen appartementencomplex aan gebouwd.
1. moet ik het herleven van het gebruik van de weg toestaan? De buren stellen dat er soms een tapijtrol via de tuindeuren van hun kantoor over het stuk weg is afgevoerd. Een weg was het echter niet meer; het was een complete bebouwing. Men zou dan over de bureaus moeten rijden het pand in en dat is nooit gebeurd. Zij hebben conform de akte ook nooit meebetaald aan het onderhoud van de weg.
2. moet ik de verzwaring van de erfdienstbaarheid toestaan? Er komen dan immers veel meer eigenaren over deze weg.
In de oorspronkelijke akte wordt gesproken van een erfdienstbaarheid t.b.v. beide percelen. De bouw van een appartementencomplex was niet voorzien.

Wanneer er een met de erfdienstbaarheid veilige toestand bestaat, dan heeft de eigenaar van het heersende erf een rechtsvordering tot opheffing daarvan. Die rechtsvordering kan naar verloop van 20 jaar tenietgaan door verjaring.
Is het daar en tegen slechts onmogelijk geweest om over de weg te rijden, maar kon er nog wel over worden gelopen, dan zal een erfdienstbaarheid om van de weg te voet gebruik te maken, blijven bestaan.

Uit uw toelichting kan worden aangenomen dat de erfdienstbaarheid in uw geval na 20 jaar reeds verjaard is

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag