Stel vraag

Wonen, Buren

Zakelijk


Ruim 40 jaar geleden heeft mijn Opa met de toenmalige buurman mondeling de afspraak gemaakt dat mijn opa gebruik mocht maken van de bestaande muur van de buurman. Er is toen een binnenmuur opgetrokken voor de bestaande muur van de buurman, en de dakbedekking is doorgetrokken. Nu ruim 40 jaar later is de huidige eigenaar begonnen met het slopen van de muur. Nu hebben wij alleen nog een binnenmuur staan die vocht gaat opzuigen. De huidige buurman zegt dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van zijn slopen. wat zijn mijn rechten en plichten hierin? Wij wisten niet hoe de situatie bij deze muur er uit zag.

Op basis van uw beschrijving is de situatie me niet helemaal duidelijk, maar ik zal proberen uw vraag te beantwoorden. Ik begrijp dat de afspraken tussen uw opa en de buurman niet zijn vastgelegd. Wel is er sedert 40 jaar door de eigenaar van uw perceel gebruik gemaakt van een muur van uw buurman. Daarmee is als het ware een erfdienstbaarheid ontstaan door verjaring. Deze erfdienstbaarheid houdt in dat de eigenaar van uw perceel, het heersend erf, recht heeft om gebruik te maken van een muur die op het buurerf (het dienend erf). Uw buurman kan een dergelijke erfdienstbaarheid niet eenzijdig opheffen en mag ook niet zomaar die muur verwijderen. U kunt uw buurman daarop aanspreken. Het verwijderen door u buurman van de muur kan vanwege vorenstaande onrechtmatig zijn jegens u.
Van belang is dat u de situatie, waarvan u zegt dat deze 40 jaar bestaat, kunt aantonen met bewijsmiddelen (eventueel kunnen foto's daarbij helpen); ook adviseer ik u de huidige gebeurtenissen middels foto's vast te leggen.
Ik ben advocaat gespecialiseerd in het vastgoedrecht. Als u wilt kan ik de zaak nader met u bekijken en kunnen we bespreken wat uw mogelijkheden zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord, wij zijn nu in bespreking met de huidige eigenaar van het (dienende erf). Ik zal u op de hoogte houden.


Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord, wij zijn nu in bespreking met de huidige eigenaar van het (dienende erf). Ik zal u op de hoogte houden.

18-10 is de buurman met een voorstel gekomen, wij moeten een x bedrag betalen voor het materiaal en hij neemt de loonkosten voor zijn rekening. Wij hebben dit laten bezinken en zijn hier niet blij mee. Er komt dan een niet geïsoleerde damwandplaat tegen onze binnenmuur.

De buurman komt met het argument dat het afgebroken gebouw er eerder stond en dat de muren niet met elkaar in verbinding stonden met muurankers en of spouw ankers. Wel was het geheel wind en waterdicht doormiddel van bitumen daken die aan elkaar vast zaten.
De buurman zet er druk op omdat hij op het terrein units wil plaatsen.

Wat is de verjaring en wat is onze kans van slagen.


verjaringstermijn is 20 jaar
op basis van de informatie die u hier verstrekt heeft, denk ik dat u een sterke zaak om uw buurman te kunnen aanspreken op de erfdienstbaarheid waarbij u gebruik maakt van de muur op zijn erf als zijmuur voor uw bouwwerk en staat het uw buurman niet vrij deze erfdienstbaarheid eenzijdig te wijzigen of op te heffen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag