Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Wij hebben in juni dit jaar een woning gekocht welke 11 januari overgedragen wordt.
Het betreft een woning met een mooie tuin omringd met een haag van totaal 130 meter. Deze haag is tevens de erf afscheiding en zorgt door zijn hoogte voor voldoende privacy.

Nu is tijdens de zomer de gehele haag dood gegaan . Wij werden hierover gebeld door de verkopende makelaar. Hij wilde een afspraak maken om het op te lossen.

De oplossing was volgens verkoper 50% mee betalen aan een nieuwe haag. Welke beduidend lager is en weinig privacy biedt.
Wij hebben enkele tegenvoorstellen gedaan, maar daar gaat de verkoper niet op in.

Mijn vraag is: wie moet de nieuwe haag gaan betalen, wat moet de hoogte zijn en als er een verdeelsleutel moet zijn in welke verhouding is dit redelijk. Naar mijn mening hebben wij niets kunnen doen om de haag te redden. De verkopers wel.

Ik hoor graag van u.

Alles wat op de erfgrens staat, zijn beiden eigenaar van de heg en verantwoordelijk voor de kosten. Zodoende, moet u beiden opdraaien voor 50% van de kosten. De hoogte van de heb mag maimaal 2 mtr zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor je reactie. Het gaat echter niet om de buren, maar om de verkoper. Dus de huidige eigenaar van de woning. Haag is nu kappot en de overdracht is pas 11 januari2019.
Toch laat hij ons, de nieuwe bewoners voor 50% meebetalen aan de haag.


Zolang u rechtens (passeren van de akte bij de notaris) géén eigenaar bent, zijn de kosten voor de verkoper. Ook speelt mee of het onderhoud door de eigenaar in goede orde is gedaan.

Beoordeel dit antwoord:

het is daarbij van belang of de haag op de erfgrens staat of geheel op uw eigen perceel. Als de haag op de erfgrens staat, is het inderdaad zo dat de haag als erfafscheiding tussen beide percelen kan worden aangemerkt en dienen de eigenaren van beide percelen voor gelijke delen bijdragen in de kosten daarvan.
Als de haag volledig op uw eigen perceel staat, daarbij kan het zijn dat deze tevens dient doet als erfafscheiding, maar het kan ook zo zijn dat uw buren een eigen schutting of haag op hun grond hebben staan. In dat geval is de haag volledig verantwoording van de eigenaar van het perceel waar die haag op staat.
Waar u vraag vermoedelijk meer op gericht is, is de verantwoordelijk van de verkoper om het object in goede staat te onderhouden tussen het sluiten van de koop en de datum van overdracht. wat dat betreft, ben ik met u van mening dat de verkoper zijn zorgplicht geschonden heeft, althans het object niet in dezelfde staat kan overdragen als waarin u die gekocht heeft. De verkoper heeft de tuin sedert het sluiten van de koop mogelijk verwaarloosd en daarmee kan hij de woning niet in dezelfde staat aan u leveren als u het gekocht heeft. U kunt op basis daarvan wel een korting op de vraagprijs bedingen die overeenkomt met het vernieuwen van de haag. Daarbij speelt echter mee dat we een extreem warme zomer gehad hebben, waarbij veel planten het niet overleeft hebben. De vraag is derhalve of de schade aan de haag aan de verkoper is toe te rekenen of door overmacht is veroorzaakt. Het voorstel van de verkoper om ieder 50% van de kosten van de nieuwe haag te betalen, lijkt me in dat geval niet onredelijk. Uiteraard moet het wel gaan om een vergelijkbare haag.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor je reactie. Het gaat echter niet om de buren, maar om de verkoper. Dus de huidige eigenaar van de woning. Haag is nu kappot en de overdracht is pas 11 januari2019.
Toch laat hij ons, de nieuwe bewoners voor 50% meebetalen aan de haag.


Reactie van de vraagsteller

Dus omdat de verkoper verzaakt moeten wij bij overdracht 50% aan een nieuwe haag betalen. ... ca 2500 tot 3000euro. Een keer water geven en er was niets aan de hand geweest.
Er was inderdaad ook een sproeiverbod in die tijd. Echter wa s dat niet voor leidingwater.
Is 20/80 niet een eerlijker voorstel?


Ik begrijp dat het u niet om de buren gaat maar om de verkoper, maar de verantwoordelijkheid voor de haag wordt bepaald door de ligging van deze haag ten opzichte van de erfgrens. In het geval dat de haag op de erfgrens staat is de eigenaar van het buurperceel mede (voor de helft van de kosten) verantwoordelijk voor de haag. Derhalve kan uw buurman wel degelijk een rol spelen in de door u gestelde vraag.
Voor het overige heb ik alles reeds in mijn vorige reactie gezegd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Edankt voor je reactie



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag