Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Door een val van de trap tijdens werk heb ik mijn enkelbanden gescheurd, hierdoor kan mijn geplande vakantie niet doorgaan. Mijn annuleringsverzekering vergoedt het niet en ik was benieuwd of ik de kosten kan verhalen op mijn werkgever onder de noemer bedrijfsongeval?

Duidelijk is dat u tijdens de verrichting van uw werkzaamheden een ongeval is overkomen. Nu u schade lijdt door dit ongeval kunt u deze schade mogelijk verhalen op uw werkgever op grond van artikel 7:658 lid 2 BW. Uw werkgever is namelijk aansprakelijk voor de schade die u lijdt in de uitoefening van uw werkzaamheden. Dit is slechts anders wanneer uw werkgever aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van uw zijde. In beide gevallen rust de bewijslast op uw werkgever.

Dit geldt niet voor het feit dat u een ongeval is overkomen. U zult moeten bewijzen dat u een ongeval is overkomen tijdens de uitoefening van uw werkzaamheden. Ik raad daarom aan om bewijzen te verzamelen (getuigenverklaringen, ongevallenregistratieformulier van werkgever, et cetera). Is verder de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) op de hoogte gesteld van het ongeval?

Overigens is het niet altijd per se nodig om uw werkgever aansprakelijk te stellen. Mogelijk heeft uw werkgever bijvoorbeeld een goed werkgeverschapverzekering afgesloten. In dat geval ontvangt u een vergoeding van uw schade zonder dat een aansprakelijkheidsbeoordeling volgt.

Daarnaast adviseer ik om de aansprakelijkstelling op een correcte manier te verzorgen. Misschien hebt u een goede en langdurige relatie met uw werkgever. In dat geval kan een rauwe aansprakelijkstelling misschien verkeerd worden opgevat door uw werkgever.

Oftewel: u kunt waarschijnlijk uw schade verhalen. Maar het vergt wel enige voorbereiding en nauwkeurigheid om uw kans van slagen te optimaliseren. Mijn advies is om voor het versturen van de aansprakelijkstelling bewijzen te verzamelen van het feit dat u een ongeval is overkomen.

Omdat u uw enkelbanden hebt gescheurd raad ik u aan om u bij te laten staan door een letselschadeadvocaat. Een letselschadeadvocaat kan u adviseren over uw positie en uw schade en letsel in kaart brengen en verhalen.

Wanneer u vragen hebt, schroom dan niet om deze aan mij te stellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag