Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een vraag over hoe sterk ik sta (bij een rechter) in het terugkrijgen van mijn investering in een onderneming en wat de beste stappen daarvoor zijn.

De situatie is dat ik begin 2017 voor een organisatie ben gaan kijken of er een zakelijke tak op te richten is, als potentieel zelfstandige bv. Een maand na dit akkoord kwam de eigenaar met het voorstel of ik niet wilde investeren in de hoofdorganisatie (BV), zodat er kruisbestuivingen konden ontstaan. Hier ben ik op in gegaan.

We hebben een doc getiteld 'intentieverklaring', waarin ook 'overeenkomst uitgifte aandelen' als kopje in staat vermeld, getekend. Hierin hebben we de onderdelen van samenwerking gezet en dat ik een minderheidsbelang zou krijgen, waarvan de uitgifte van aandelen bij notariële akte zou geschieden in ruil voor een investering (€10k, dit heb ik gedaan als particulier). We hebben helaas geen exit-afspraken in dit doc opgenomen.

Na twee maanden heeft de andere partij vanwege miscommunicatie de twee overeenkomsten opgezegd. Toen ik vervolgens over het geld begon, krabbelde hij terug. We zijn vervolgens gaan praten over nieuwe samenwerkingsafspraken. Maar daar zijn we uiteindelijk niet uitgekomen. Nu probeer ik al een jaar mijn geld terug te krijgen dmv betalingsafspraken. Hier doet hij heel moeilijk over omdat hij zegt dat ik aandelen heb en deze niet direct opeisbaar zijn en de organisatie niet genoeg liquide middelen heeft. Mijn punt is dat er nooit een notariele uitgifte is geweest en ik tot op de dag van vandaag geen notulen, uitnodigingen voor aandeelhoudersvergaderingen of jaarverslagen heb ontvangen, ik zodoende geen aandeelhouder ben. Klopt dat? Zo ja, betekent dit dan een oneigenlijke toe-eigening van geld?

Mogelijk overige nuttige informatie: op het moment dat ik het voor het eerst aankaarte, vertelde hij dat het geld nog niet was uitgegeven. In de tussentijd heb ik meerdere pogingen gedaan om de relatie te herstellen en concrete betaalafspraken te maken, maar iedere keer wordt het afgekapt of uitgesteld onder het mom dat de financiele situatie niet goed genoeg is. Verder is er nul initiatief van zijn kant. Ik ben er nu helemaal klaar mee. Ik heb het afgelopen jaar al meerdere ingebrekestellingsmails gestuurd en wil nog een laatste sturen dat als die niet wordt ingewilligd ik hem in rechte betrek en verschillende reeele schadevergoedingen aan het verschulidigde bedrag toevoeg.

Wat ik heb opgezocht is dat op gronde van ‘wanprestatie, redelijkheid&billijkheid en wilsgebrek’ een casus gebouwd kan worden. Klopt dit? Of zijn er nog andere (en betere) gronden?

De kans is groot dat hij wederom de ingebrekestelling van tafel wil vegen. Als dat zo is wel ik de zaak nu echt uit handen geven, ondanks dat ik dat al eerder heb gezegd. Wat zijn dan de stappen? Een advocaat (gespecialiseerd in ondernemingsrecht) een brief laten sturen? Een incassobureau? Of iets anders?

Het zijn een hoop vragen, ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Ik help u graag . Van belang is te weten wat precies in de overeenkomst staat, die u beiden bent aangegaan. Na bestudering daarvan kan ik u nader inhoudelijk adviseren. Als u dat wilt kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.
Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:

Een en ander is afhankelijk van de inhoud van de gemaakte afspraken; zowel in de eventuele schriftelijk vastgelegde overeenkomsten als die uit de emailcorrespondentie blijken.
Voorts is het van belang of de aandelen reeds geleverd zijn; dat is mij niet geheel duidelijk.
Als u wilt kan ik u bijstaan; ik ben advocaat gespecialiseerd op het ondernemingsrecht (en vastgoedrecht) en indien nodig kan ik ook voor u procederen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag