Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Goededag,


Ik heb een vraag over een bruikleenovereenkomst en de mogelijke fiscale gevolgen voor de eigenaar.

De situatie;

De eigenaar van een appartement gaat naar een verzorgingshuis. Het appartement komt hierdoor leeg maar mag 3 jaar in box 1 aangehouden worden.

Nu wil de eigenaar dit mij in bruikleen geven mits deze hierdoor niet in box 3 terecht komt en als vermogen wordt belast.

Mocht dit kunnen dan was er nog de vraag of naast gas,licht,water ook de servicekosten en gemeentebelastingen vergoed mogen worden.

Dit kan alleen als de woning te koop staat. Dan geldt ook de drie jaars termijn. Niet relevant is of er een huurovereenkomst is of een gebruiksovereenkomst. Het gaat om de renteaftrek en het niet belasten van vermogen eigen woning gedurende een bepaalde termijn.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor de snelle reactie.

Dus als ik het goed begrijp zal de belasting voor de eigenaar de eerste drie jaar niet veranderen, als in deze periode het huis te koop staat terwijl het in bruikleen is gegeven ?


ik ga een en ander even nalopen in de rechtspraak. Normaliter wordt een verhuurde en te koop staande woning in box 3 ondergebracht , of dit ook geldt voor een gebruiksovereenkomst. Overigens is het wel nog steeds een gebruiksovereenkomst en geen huurovereenkomst als de lasten die u noemde wel worden vergoed.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nogmaals dank voor de snelheid waarmee u reageert.

Alvast bedankt voor het uitzoek werk.


Uit een recente uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat de wetgever niet heeft willen uitzonderen van de verhuurheffing de leegstaande woning die tijdelijk in gebruik wordt gegeven aan een derde om verloedering en vandalisme .
Dit zou betekenen helaas dat ook de woning die in bruikleen wordt gegeven terecht komt in box 3 als een voor verhuur bestemde woning.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:HR:2018:1313

Ook in het geval een eigen woning wordt verlaten omdat men naar een verzorgingshuis gaat geldt het bovenstaande. Indien de woning leeg staat kan er nog gedurende twee jaren renteaftrek zijn, maar de woning staat niet leeg als deze wordt gebruikt , dan wordt het gelijk gesteld aan een woning die voor verhuur in aanmerking komt.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/tijdelijk_2_woningen/opgenomen_in_een_verzorgings-_of_verpleeghuis/

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Oke, maar als ik onderstaande goed interpreteer staat het aanstellen van een kraakwacht het in box 1 behouden van de woning niet in weg toch ?

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2013:CA2316


U verwijst naar een eerdere uitspraak eigen woning en kraakwacht van de HR. In die zaak was het duidelijk dat de eigenaar weer terug zal keren naar de woning : is dat in dit geval ook , dan zou u een punt hebben. In de zaak die ik aanbracht was de woning geen eigen woning maar ging het over de
verhuurheffing van box 3. ( deze woning was dus niet onder te brengen onder de noemer eigen woning) En de uitleg over dat gelijk gesteld wordt aan verhuur een gebruiksovereenkomst.

Ik denk dat het vooral zal aankomen op de uitleg van de bedoeling van de gebruiksovereenkomst, maar dat geeft geen zekerheid dat de belastingdienst de woning toch als een box 3 vermogen zal aanmerken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag