Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


ik ben vrachtwagenchauffeur en ben door een bedrijfs ongeval thuis
een grote beenwond een kuitbeenbreuk en mijn knie is behoorlijk beschadigd ( hoe ernstig is nog niet bekend enof volledig herstel eris dus ook niet)
wat is mijn baas verplicht te doen bij zo'n ongeval
bij welke instanties moet hij dit melden
en op welke vergoedingen o.a ziekte kosten ,doorbetalen loon ,bij blijvend letsel waar kan ik op rekenen etc.etc.

U stelt dat u tijdens de verrichting van werkzaamheden letsel hebt opgelopen. Allereerst wens ik u een voorspoedig en geheel herstel toe.

Wanneer u tijdens de verrichting van werkzaamheden blijvend letsel hebt opgelopen en/of in het ziekenhuis hebt moeten verblijven dan is uw werkgever verplicht om het ongeval te melden bij de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie). Wanneer uw werkgever dat niet doet dan bestaat het risico dat een boete opgelegd wordt aan de werkgever.

Daarnaast begrijp ik dat u fors letsel hebt opgelopen. Het is niet duidelijk wat er precies gebeurd is en hoe u het letsel hebt opgelopen. Afhankelijk van de manier waarop het ongeval heeft plaatsgevonden kunt u uw werkgever op grond van artikel 7:658 lid 2 BW aansprakelijk stellen. De werkgever is volgens dit artikel aansprakelijk voor de schade die u als werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt. Tenzij de werkgever aantoont dat hij de in lid 1 genoemde verplichtingen is nagekomen of dat de schade in belangrijke mate het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van u. Dat laatste is zelden het geval.

Aangezien u vrachtwagenchauffeur bent schat ik in dat u mogelijk een ongeval in het verkeer hebt meegemaakt. In dat geval is het verstandig om bij de werkgever na te vragen welke verzekeringen op de vrachtwagen zijn afgesloten. Hoogstwaarschijnlijk is een SVI (schadeverzekering inzittenden) afgesloten op de vrachtwagen. In dat geval hoeft u uw werkgever niet aansprakelijk te stellen en kunt u uw schade verhalen via deze verzekering. Deze verzekering dekt ook schade als het ongeval is ontstaan door uw schuld. Maar ook in andere omstandigheden. De dekking kan ver reiken. Bijvoorbeeld als u letsel hebt opgelopen tijdens het in- of uitstappen of het verlenen van hulp bij een ongeval. Ook dan kunt u mogelijk uw schade verhalen. Is er geen SVI afgesloten op de vrachtwagen? Uw werkgever heeft op grond van artikel 7:611 BW de (zorg)plicht om een adequate verzekering af te sluiten. Wanneer dat niet het geval is dan kunt u uw werkgever op deze grond aansprakelijk stellen.

Oftewel:
1. Uw werkgever is mogelijk verplicht om het ongeval te melden bij de Inspectie SZW.
2. U kunt hoogstwaarschijnlijk uw schade verhalen. Die kans is groot.

Ik raad u aan om een letselschadeadvocaat in de arm te nemen. Die kan u helpen bij het verhalen van uw schade. Mocht u vragen hebben of mijn hulp kunnen gebruiken dan kunt u vanzelfsprekend gerust contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

het ongeval is gebeurt tijdens loswerkzaamheden bij een klant
tijdens het losmaken van mijn zeil van de vrachtwagen ben ik in het wiel gaan staan om er beter bij te kunnen en ben toe mijn evenwicht verloren achterover gevallen en toen overreden door een vrachtwagen die net klaar was met het lossen van zijn wagen
deze chauffeur kan mij onmogelijk gezien hebben en is toen met zijn aanhanger met zowel voor als achterwielen over mijn linkerbeen gereden
hoe is in dit geval de situatie


Uit de door u omschreven toedracht kan ik meerdere mogelijkheden halen om uw schade te verhalen. Ik zal uw mogelijkheden kort opsommen:

1. Het ongeval heeft plaatsgevonden tijdens de verrichting van uw werkzaamheden. U kunt uw werkgever aansprakelijk stellen op grond van artikel 7:658 lid 2. De afwikkeling verloopt dan via de AVB (Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven) van uw werkgever.
2. Mogelijk kunt u uw schade verhalen via de WAM-verzekering die op de vrachtwagen is afgesloten. Schade die met de lading is veroorzaakt kan onder de dekking van de WAM-verzekering vallen (zie bijvoorbeeld Hoge Raad 31 maart 2000, ECLI:NL:HR:2000:AA5320).
3. Waarschijnlijk is er een SVI (schadeverzekering inzittenden afgesloten) afgesloten. Die kans is groot. In dat geval kunt u uw schade op die manier verhalen.
4. Is geen SVI afgesloten? Dan is uw werkgever mogelijk aansprakelijk op basis van artikel 7:611 BW wegens het niet afsluiten van een adequate verzekering. Dan komt u mogelijk uit op de AVB van uw werkgever.
5. U kunt de andere vrachtwagenchauffeur aansprakelijk stellen op basis van artikel 185 WVW, Er is namelijk sprake van een ongeval tussen een gemotoriseerde en een ongemotoriseerde verkeersdeelnemer. Tenzij er sprake is van overmacht. Dan kan aan aansprakelijkheid worden ontkomen. Overmacht wordt overigens zelden met succes aangetoond. Wel kan er op basis van artikel 6:101 BW mogelijk eigen schuld aan u in rekening worden gebracht. U stelt al dat de andere vrachtwagenchauffeur u niet kan hebben gezien. Een discussie ligt dan op de loer.

Mijn advies is als volgt. Controleer bij uw werkgever of deze een SVI heeft afgesloten op de vrachtwagen. Is die er niet? Dan moet u uw werkgever aansprakelijk stelling op grond van enerzijds artikel 7:658 lid 2 BW en anderzijds op grond van artikel 7:611 BW. Voordeel is dat u bij erkenning van aansprakelijkheid een volledige vergoeding van uw schade ontvangt (schulddeling kan niet bij werkgeversaansprakelijkheid). Dat is anders wanneer u op basis van artikel 185 WVW de andere vrachtwagenchauffeur of diens WAM-verzekeraar (op grond van artikel 6 WAM hebt u een rechtstreeks vorderingsrecht op de verzekeraar) aansprakelijk gaat stellen. Dan kan eigen schuld aan u in rekening worden gebracht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

het ongeval is gebeurt tijdens loswerkzaamheden bij een klant
tijdens het losmaken van mijn zeil van de vrachtwagen ben ik in het wiel gaan staan om er beter bij te kunnen en ben toe mijn evenwicht verloren achterover gevallen en toen overreden door een vrachtwagen die net klaar was met het lossen van zijn wagen
deze chauffeur kan mij onmogelijk gezien hebben en is toen met zijn aanhanger met zowel voor als achterwielen over mijn linkerbeen gereden
hoe is in dit geval de situatie



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag