Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Ik bezit sinds 1976 een woning met tuin. De tuin in met overleg met de gemeente, mondeling, met 32 m2 vergroot. Dit is gebeurt in de jaren 80. Ook is er regelmatig met de gemeente overleg geweest om geheel te kopen en gemeld dat we de extra grond gebruiken. Dit speelde ong 25 jaar terug. Verder bijna nooit meer wat vernomen. Tot sinds kort. De gemeente wil nu bij ons gehele blok grond verkopen. Hun stelling is kopen of terug geven. Op mijn opmerking dat ik de grond aantoonbaar meer dan 25 jaar in gebruik heb, is de reactie “heb ik kennis van genomen” . Ik wil dus bevrijdende verjaring, net als de andere bewoners, hanteren. Maar kom er niet goed uit hoe dit te doen.
Zou het op prijs stellen als u mij zou kunnen en willen helpen.

U kunt zich slechts op verjaring beroepen als u de grond reeds meer dan 20 zelf als eigenaar in gebruik heeft. Het belangrijke aspect hierbij is dat er slechts sprake kan zijn van verjaring als u de grond al die tijd voor u zelf heeft gehouden.
Doordat u aangeeft dat er eerder gesprekken zijn geweest over het kopen van de grond erkent u in feite dat u de grond niet voor u zelf heeft gehouden maar voor de gemeente.
Het feit dat u de grond meer dan 20 jaar in gebruik heeft is op zich zelf niet genoeg. Of zich kunt beroepen op (verkrijgende) verjaring is hel erg afhankelijk van de exacte feiten en omstandigheden. Als u wilt, kan ik daar met u naar kijken en eventueel namens u daarover contact opnemen met de gemeente. Ik ben advocaat gespecialiseerd op het vastgoedrecht.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hieronder even een kort overzicht van geheel.
Gebruik “gemeente” grond
- Huis december 1975 gekocht. Alleen palen in de grond.
- 8 juni 1976 brief en gesprekken gestart met de gemeente over extra grond (5 meter extra) en laten vervallen van het Heidepad. Pad was nog niet aangelegd.
- 19 juli 1976 brief van de gemeente, geen akkoord voor uitbreiding. En niet voor verkoop in aanmerking komt.
- 9 september 1976 gesprek met de heer Kampmeyer gemeente Haarlem. Toezegging komt overleg met bewoners over de aanleg van de groenvoorziening met de heer Roos van Dienst hout en Plansoenen.
- 16 september 1976 brief aan gemeente Haarlem. Verzoek Heidepad niet aan te leggen.
- 29 december 1976 brief gemeente Haarlem. Uitnodiging voor hoorzitting m.b.t. platseizoen 1977. De hoorzitting zaterdag 15 januari 1977. Kwam niets uit t.a.v. uitbreiding tuinen.
- 1 maart 1977 huis betrokken. Tuin 5 meter en nog bouwketen e.d.
- Rond 1979 overleg met hout en plansoenen dienst om extra grond te onderhouden en gebruiken. Dit daar het voor de gemeente stukje van 5 meter moeilijk was te onderhouden.

- 15 december 1992 verzoek aan de gemeente om extra grond te kunnen kopen. Gesprek met mevrouw R. Gieske-Mastenboek gaf gevoel van mogelijke verkoop.
- 15 januari 1993 brief gemeente met verslag van bespreking 15 december 1992. In 1993 zal door de gemeente wijk groenplan opgesteld worden en aangeven welke grond wel en niet in aanmerking komt voor uitgifte.
- 6 juli 1993 presentatie wijk groenstructuurplan.
- 12 juli 1993 brief aan gemeente. Nogmaals verzoek om uitbreiding van onze tuinen. Tevens vermeld dat de bewoners van Vliek 44-68 de afgelopen 16 jaar in beperkte mate en in overleg met medewerkers van gemeente tot in gebruik, aanleg en onderhoud van groen zijn overgegaan. Zie ook brief d.d. 5 augustus 2005 hr. H.F.L. Wals aanleg Greppel t.a.v. afspraken
- 27 september 1993 brief aan de heer Varenbrink. Geen uitgifte van de grond mogelijk. Op 28 oktober 1993 zal de raadcommissie openbare vergadering houden over dit besluit.
- 30 juli 2005 Greppel wordt gegraven om aan te geven dit om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. De greppel was verderr dan onze tuinen van 5 meter! Bij Vliek 64-68 niet.
- 5 augustus 2005 Brief gemeente over greppel. Excuses voor niet vooraf melden en aan te geven dit is de grens van de tuinen.
- 29 oktober 1993 Haarlemsdagblad. Gemeente wilde grond terug vorderen maar op aandrang van de raadscommissie natuur gaat het college eerst algemene richtlijnen opstellen voor heel Haarlem. Tot nader order grond niet afstaan.
- 19 maart 2018 brief gemeente niet ontvangen! Onderwerp gemeentegrond.
- 26 juni 2018 Herinnering brief 19 maart j.l.
- 7 juli 2018 brief gemeente inmeten gebruik gemeente grond.
- 17 juli gesprek met de heren J.R.S. Bolwidt en R de Vries


Dank u voor de chronologische weergave van de gebeurtenissen.
Wat mij nog onduidelijk is, is de brief uit 2005 en met name wat daarin staat over de perceelgrenzen.
Ervan uitgaande dat u op basis van deze brief uit 2005 in de veronderstelling bent dat de betreffende grond van u is, bent u op dat moment de grond voor u zelf gaan houden. Vanaf dat moment is er echter nog geen 20 jaar verstreken zodat er nog geen sprake is van verkrijgende verjaring.
In de periode daarvoor staat het mijninziens onbetwistbaar vast dat u wist dat de grond van de gemeente was en dat u de grond voor de gemeente hield en voor de gemeente heeft onderhouden. In een dergelijke situatie kan er geen sprake zijn van verkrijging door verjaring.
Als u wilt, wil ik wel met u kijken of er omstandigheden zijn die zouden rechtvaardigen dat u zich op standpunt stelt dat dat grond inmiddels rechtmatig uw eigendom is geworden maar dat gaat de dienstverlening op deze website te buiten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoorden!
De brief van 2005 was als basis niet voor mijn tuin. Alllen dat er in het verleden afspraken gemaakt waren voor het gebruik. Mijn tuin en nog een paar zijn meer dan 25 jaar d.m.v. struiken en later met hekwerk afgescheiden van de rest van de omgeving. Heb hier meerdere foto’s van.


Ik heb niets toe te voegen aan hetgeen ik hiervoor reeds beschreven heb.
Als u wilt dat ik met mee denk hoe u zich er op kunt beroepen dat de grond reeds uw eigendom is, kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoorden!
De brief van 2005 was als basis niet voor mijn tuin. Alllen dat er in het verleden afspraken gemaakt waren voor het gebruik. Mijn tuin en nog een paar zijn meer dan 25 jaar d.m.v. struiken en later met hekwerk afgescheiden van de rest van de omgeving. Heb hier meerdere foto’s van.


Reactie van de vraagsteller

Zowel de gemeente als ik waren op de hoogte van het in gebruik nemen!


Als voor 2005 bewezen kan worden dat u te goede trouw en met overleg met de gemeente de gronden heeft onderhouden, heeft u dat bewijsbaar niet voor uzelf gedaan, maar voor de gemeente, In dat geval is er een overeenkomst van gebruik, stilzwijgend, mondeling of afgeleid uit schriftelijke stukken . Voor een beroep op bevrijdende verjaring is noodzakelijk dat u goed trouw mist en eenmaal aangevangen goede trouw verspringt niet meer naar het gemis ervan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag