Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Hallo,

Ik heb twee vragen over het terugkrijgen van een investering, waarbij ik hoop dat iemand me kan helpen. Ik zou heel graag willen weten: 1. Hoe sterk sta ik bij een rechter? 2. Wat zijn de beste stappen om mijn investering veilig te stellen?

Situatie
De situatie is dat ik begin 2017 voor een organisatie ben gaan kijken of er een zakelijke tak op te richten is en deze te gaan runnen, als potentieel zelfstandige dochter-BV. Een maand na dit akkoord kwam de eigenaar met het voorstel of ik niet wilde investeren in de moeder-BV, zodat er kruisbestuivingen konden ontstaan. Hier ben ik op in gegaan.

We hebben een doc getiteld 'intentieverklaring' getekend, waarin ook 'overeenkomst uitgifte aandelen' als kopje in staat vermeld. In dit doc staan o.a. de samenwerkingsafspraken en de belofte dat ik een minderheidsbelang zou krijgen in ruil voor een investering (€10k) die ik als particulier heb gedaan. Helaas hebben we geen exit-afspraken opgenomen in dit document. Verder staat in een van de punten dat de uitgifte van aandelen bij notariële akte zou geschieden. Tot op de dag van vandaag heb ik geen uitnodiging van een notaris ontvangen, nog een bericht gekregen dat ik de aandelen zou hebben.

Na twee maanden heeft de andere partij vanwege miscommunicatie de twee overeenkomsten eenzijdig opgezegd. Toen ik vervolgens over het geld begon, krabbelde hij terug. We zijn vervolgens gaan praten over nieuwe samenwerkingsafspraken. Maar daar zijn we uiteindelijk niet uitgekomen. Nu probeer ik al een jaar mijn geld terug te krijgen dmv betalingsafspraken. Hier doet hij heel moeilijk over omdat hij zegt dat ik aandelen heb en deze niet direct opeisbaar zijn en de organisatie niet genoeg liquide middelen heeft. Mijn punt is dat er nooit een notariële uitgifte is geweest en ik tot op de dag van vandaag geen notulen, uitnodigingen voor aandeelhoudersvergaderingen of jaarverslagen heb ontvangen, ik zodoende geen aandeelhouder ben. Klopt dat? Zo ja, betekent dit dan een oneigenlijke toe-eigening van geld door de andere partij?

Mogelijk overige nuttige informatie: op het moment dat ik het voor het eerst aankaartte, vertelde hij dat het geld nog niet was uitgegeven. In de tussentijd heb ik meerdere pogingen gedaan om de relatie te herstellen en concrete betaalafspraken te maken, maar iedere keer wordt het afgekapt of uitgesteld onder het mom dat de financiële situatie nu niet goed genoeg is. Verder is er nul initiatief van zijn kant.
Mijn coulance en geduld met het wachten totdat er financiële ruimte is, is nu echt op. Ik heb het afgelopen jaar al meerdere ingebrekestellingsmails gestuurd en wil nog een laatste sturen dat als die niet wordt ingewilligd, ik hem in rechte betrek. Wat ik heb opgezocht is dat op gronde van ‘wanprestatie, redelijkheid&billijkheid en wilsgebrek’ een casus kan worden gebouwd. Klopt dit? Of zijn er nog andere (en betere) gronden?

De kans is groot dat hij wederom de ingebrekestelling van tafel wil vegen. Als dat zo is wel ik de zaak nu echt uit handen geven, ondanks dat ik dat al eerder heb gezegd. Daarvoor wil ik eerst graag weten hoe sterk ik sta en wat de stappen zijn. Een advocaat (gespecialiseerd in ondernemingsrecht) een brief laten sturen? Een incassobureau? Of iets anders?

Het zijn een hoop vragen, ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Hartelijke groet
XXX

Op grond van uw relaas kan ik niet een adequaat antwoord geven. Daar voor is nodig de bestudering van de opgestelde stukken. Ik bestudeer deze graag voor u.
Als u dat wilt kunt u rechtstreeks contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Onder voorbehoud van bestudering van de stukken, hetgeen mijn collega terecht aangeeft, in het bijzonder de intentieverklaring, komt mij voor dat u op korte termijn een procedure zou moeten starten indien de tegenpartij weigerachtig blijft,. Mogelijk dat die tegenpartij, die naar ik aanneem bestuurder van de holding is, ook in prive aansprakelijk is.

Beoordeel dit antwoord:

Als ik het goed herinner heeft u deze casus eerder hier ook al geplaatst met u vragen. ik heb toen ook gereageerd. Mocht het antwoord waar u naar op zoek bent er niet tussen zitten, dan kunt u altijd even contact opnemen voor een persoonlijk gesprek.
Ik ben advocaat gespecialiseerd in het vastgoedrecht en het ondernemingsrecht. Ik hanteer een gratis kennismakingsgesprek zodat we uw zaak altijd even vrijblijvend kunnen doorspreken als u dat zou willen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag