Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Welk erfrecht geld voor mij. Ik woon en werk in Zweden maar ben Nederlander. Als ik kom te overlijden welk erfrecht geld dan en als ik een testament wil maken moet ik dat dan in Zweden of in Nederland doen?

Als u geen testament heeft geldt het erfrecht van Zweden als u in dat land ten tijde van uw overlijden uw laatste gewone verblijfplaats had. U mag als Nederlander bij testament ook het Nederlands erfrecht aanwijzen. als het recht dat op de erfopvolging (zowel wie erft wat, als ook de afwikkeling van de nlatenschap) van toepassing is. U kunt dat in een Zweeds testament, als ook in een Nederlands testament laten vastleggen.

Beoordeel dit antwoord:

Uit Verordening (EU) nr. 650/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning en de tenuitvoerlegging van beslissingen en de aanvaarding en de tenuitvoerlegging van authentieke akten op het gebied van erfopvolging, alsmede betreffende de instelling van een Europese erfrechtverklaring,

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:32012R0650

volgt,
dat u vanaf die periode een rechtskeuze mag maken voor het Nederlandse recht . De rechtbank in Zweden zal bevoegd zijn om af te wikkelen naar Nederlands recht. Wel kan het interessant zijn te vergelijken de fiscale gevolgen van het toepassen van Zweeds recht, dat vanzelf gaat als u geen keuze uitbrengt, of het Nederlandse recht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag