Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Goedendag,
Per 1 april 2016 ben ik in de ww gekomen en was toen 55 jaar. In april 2016 heb ik ook een ontslagvergoeding gekregen welke op mijn betaalrekening is gestort (dus GEEN aankoop stamrecht). Ik ben alleenstaand. Per 1 maart 2019 kan ik een IOAW-uitkering aanvragen. De vragen:
- het is mij niet duidelijk of ik de ontslagvergoeding eerst moet opeten voor ik de IOAW-uitkering kan aanvragen (omdat het geen stamrecht is).
- ik heb ook een lijfrente lopen (na 1992). Als ik een maandelijkse uitkering uit de lijfrente tijdens de IOAW-uitkering laat doen als aanvulling op inkomen (afgezien van het feit of dit met huidige rentestand en belastingtechnisch verstandig is), wordt deze uitkering dan gekort op de IOAW-uitkering?
- mijn vrouw is in 2005 overleden en sindsdien krijg ik een (nabestaanden) pensioenuitkering van haar via bakkerspensioenfonds van bruto euro 108,- per maand. Wordt dit gekort op de IOAW-uitkering?

Met vriendelijke groet.

U kunt een aanvraag doen en de gemeente verrekent dan uw ontslagvergoeding met de uitbetaling van de uitkering. Ook het pensioen van uw overleden echtgenote wordt verrekend in de berekening van de hoogte van uw IOAW- uitkering.
Of nu al een maandelijkse lijfrente uitkering verrekend gaat worden is mij niet duidelijk. Wanneer de lijfrente als vermogen wordt gezien kunt in ieder geval niet verplicht worden dit als voorliggende voorziening alvast aan te spreken. Vraag in dit geval de gemeente .

Beoordeel dit antwoord:

Een aanvulling: per 1 april 2016 is de Wet vrijlating lijfrenteopbouw in werking getreden. Dat betekent dat niet van u kan worden gevergd nu al gebruik te maken van deze lijfrente. Wanneer u op vrijwillige basis toch daartoe besluit kan het zijn dat dit wel verrekend wordt. Let wel : 'kan'. Uw gemeente kan uitsluitsel geven.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag