Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


In 2016 hebben we een woning uit 1961/1962 gekocht.
Tijdens de bezichtigingen zijn we tot de ontdekking gekomen dat het dakbeschot op de zolder van asbest is. Hierop heeft de makelaar de verkoopbrochure aangepast.
Ze hebben toen in het koopcontract ook opgenomen dat de koper op de hoogte is van asbest in de woning. In deze clausule staat ook vermeld dat de koper daardoor de verkopende niet aansprakelijk kan stellen voor enig asbest in de woning.
Bij het tekenen van de koopovereenkomst hebben we bij de notaris ook aangegeven alleen op de hoogte te zijn van het dakbeschot.

Voor de definitieve koop hebben we een bouwkundige keuring uit laten voeren. Hieruit is ook alleen naar voren gekomen dat het dakbeschot asbesthoudend materiaal is.

Nu staan wij op het punt een deel van de woning te verbouwen. Hiervoor was een asbestinventarisatie nodig. Nu blijken er op de garage vloer lijmresten aanwezig te zijn, die asbesthoudend zijn. Dit blijkt een vorm van asbest te zijn waar een groot risico op besmetting in de rest van de woning, waardoor we deze ook verder moeten laten onderzoeken. Daarbij dient de gehele inboedel van de garage gereinigd te worden door een gespecialiseerd bedrijf. De kosten hiervoor zullen dan ook flink oplopen.

Zijn er hierbij mogelijkheden om hierin iets te kunnen naar de verkopende partij of bouwkundige?

U kunt - naar aanleiding van uw toelichting - de koop onder dwaling doen ontbinden óf u spreekt de makelaar aan op het feit dat de contracten zijn aangepast en dat u daardoor schade lijd. Asbestsanering zijn in de regel zeer grote kosten mee gemoeid. Ook heeft de makelaar zijn mededelingsplcht verzuimd waardoor deze aansprakelijk kan worden gesteld voor de gevolgschade.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag