Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb een WIA-uitkering (wga 100% afgekeurd, heb uitkering onder bijstandsnivo), echter heb ik tijdens mijn werkfit traject een stage gevonden. Ik ga 250euro krijgen per maand inclusief reiskosten. Nu krijg ik diverse verhalen te horen vanuit het uwv of ik mag ‘bijverdienen’. De een zegt wel, de ander zegt deels en weer een ander zegt niet... bij een gewone betaalde baan lever je iets in op je uitkering, maar is het werk altijd nog ‘lonend’. Bij vrijwilligerswerk mag je maximaal 150euro per maand inclusief reiskosten ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft op je uitkering. Echter zit ik nu tussen wal en schip en krijg ik nergens een goed antwoord... wat mag ik nu precies houden? Waar staat die wet geschreven? Valt het nou onder betaald werk of vrijwilligers, of helemaal apart? Omdat de rekenhulp op de website van het uwv niet werkt (die zegt dat ik uberhaupt zonder andere inkomen al geen uitkering kan ontvangen), kom ik daarin ook geen steek verder

U kunt het 'loon' het beste laten splitsen in 'loon' of 'vergoeding' en reiskosten. Reiskosten worden sowieso niet in mindering gebracht op de uitkering.

is het loon (arbeidsovereenkomst) of vergoeding (vrijwilligerswerk)? Verschil is relevant.

In principe mag u bijverdienen. De hoogte van het loon is van belang. Dit in relatie tot het exacte a.o. percentage. Meestal is het niet precies 100%, maar zit u in de categorie 80-100%.

Bij verdere vragen/problemen adviseer ik u contact op te nemen met een gespecialiseerd sociaal zekerheidsrecht advocaat. Meestal zijn die lid van de Specialisatievereniging Sociaal Zekerheidsrecht advocaten (SSZ)

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag