Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ik heb op donderdagochtend een gesprek gehad met een advocaat. Die zou wat werk voor mij gaan doen. Op de maandagochtend daarna heb ik laten weten dat ik er toch vanaf wil zien.
Precies 1 uur later werden mij enkele conceptstukken opgestuurd.
Ik heb nog geen geen opdrachtbevestiging ondertekend.
Nu word aangedrongen dat ik dat onderteken.
Wat kan mij in rekening gebracht worden als ik niet onderteken? Mijn toevoeging kost me 675 euro en het uurloon van de advocaat is 185 euro

Op welke wijze heeft u laten weten er van af te zien?

Beoordeel dit antwoord:

Er is een mondelinge opdrachtovereenkomst, de advocaat heeft het waarschijnlijk vrijdag uitgewerkt en u hebt er maandag vanaf gezien, dat is te laat . Er is al gewerkt, de advocaat heeft recht op loon.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Via een email heb ik dat laten weten, nadat ik had geprobeerd te bellen


Reactie van de vraagsteller

Via een email heb ik dat laten weten, nadat ik had geprobeerd te bellen


Reactie van de vraagsteller

Ik kreeg tijdens het gesprek al twijfel, omdat mijn eigen bijdrage verdubbeld is ten opzichte van enkele jaren geleden. Er valt denk ik ook niet veel te winnen. Eigen bijdrage zal ik er wel uit halen in een jaar, maar op goede voet blijven met mijn ex-partner vond ik nu belangrijker. Maar is het niet vreemd dat een advocaat al stukken (eigenlijk alleen 1 email) opmaakt voordat er een opdrachtbevestiging is?


Mogelijk is er toch een opdracht , er is geen vereiste van schriftelijkheid, U kunt de volgende keer beter wat marktonderzoek doen, want u betaalt wel erg veel voor een e-mail. Daar zou u eventueel nog wat uit kunnen halen, er moet namelijk wel sprake zijn van een evenredige tegenprestatie ( in arbeid) van de advocaat t.o.v het gevraagde loon.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik weet niet wat ik moet betalen als ik overal vanaf zie. Ik gok enkele honderden euro's.
Als ik de eigen bijdrage betaal doet de advocaat die hele zaak voor mij. Ik schat in dat ik mijn eigen bijdrage er dan in 1 of 2 jaar terugverdien.


Reactie van de vraagsteller

Ik dacht: zonder opdrachtbevestiging geen opdracht.
Waarschijnlijk wel een geïrriteerde advocaat.
In het belang van de vrede tussen 2 ouders had ik gehoopt op begrip van de advocaat.
Juist van een familierecht advocaat. Maar blijkbaar gaat het eigen financieel belang voor.
De tijdstippen die op de stukken staan zijn een uur na mijn schriftelijke verzoek om af te zien van de procedure. Ik heb het idee dat de advocaat na mijn verzoek om ervan af te zien snel aan de zaak is begonnen.


Dus de advocaat heeft binnen een uur alles afgehandeld , lijkt me stug. Kan in strijd zijn met de beroepsregels van ethiek ook. Kijkt u dat na, u zou ook kunnen overwegen een deel op te schorten van betaling omdat u meent dat de advocaat iets heeft nagelaten , of in strijd handelt met beroepsethiek. Sowieso bent u als consument opdrachtgever gehouden het loon te betalen van gedane werkzaamheden, en opdracht onder aftrek van kosten die zijn bespaard. Indien de advocaat in de vrij gekomen uren een andere klant kan helpen, verminderd ook dat zijn schade.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is niets afgehandeld. Ik wilde een nieuwe berekening voor kinderalimentatie omdat het nooit is geïndexeerd en mijn ex meer is gaan verdienen. Daar ging het gesprek over. Nu hij weet dat ik dit met een advocaat besproken heb is hij ineens wel bereid om meer te gaan betalen. (vanaf januari)Grote kans dus dat er geen procedure hoeft te komen. Blijft er alleen een gesprek van 45 min. over en een opgestelde concept email.
Ik twijfel of ik de procedure door moet zetten. Mijn advocaat geeft me het gevoel dat ik geen andere optie heb. Dat lijkt me niet in het belang van de kinderen. Het is niet zo dat ik niets wil betalen, maar ik vind het lastig om een goede keuze te maken wat te doen.


U mag gewoon onderling andere afspraken maken en als u die op papier zet , zijn ze rechtsgeldig, Vaak is een advocaat helemaal niet nodig . Eerste gesprek is vaak gratis en een e-mail kan nooit zoveel meer kosten dan een tijdsbestek van 15 minuten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het was geen eerste gesprek. Deze advocaat heeft mij in 2015 geholpen met de kinderalimentatie en het ouderschapsplan/convenant. Daarna hebben we 3 jaar geen contact gehad. Ik heb recent zelf weer contact opgenomen omdat mijn ex weigerde iets meer te gaan betalen. Als ik er nu toch vanaf zie zal ik (terecht) een vergoeding moeten betalen. En het risico dat mijn ex zijn woord niet nakomt.
En zal deze advocaat in de toekomst mij wrsch ook niet meer willen helpen


Reactie van de vraagsteller

Maar die toevoeging is al aangevraagd en de advocaat wil nu een eerste termijn. Hoewel er dus misschien geen procedure hoeft te komen. Lastige situatie voor mij om een juiste beslissing te maken


als de opdracht is in getrokken vóórdat de advocaat werkzaamheden heeft verricht hoeft u niet te betalen. als u dat kunt bewijzen dan handelt de advocaat klachtwaardig.
Ik begijk graag de stukken voor u
heeft u nog vragen?
Stelt u ze gerust.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag