Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

Ik verhuur een appartement. De huurders hebben opgezegd. Ik heb dat geaccepteerd. De huurders waren kort gezegd geen goed huurder. Lieten mij pas na maanden binnen voor inspectie en reparatie bij lekkage! Uiteindelijk na vele maanden trof ik een ravage aan.
Nu mijn vraag: huurders weigeren mij de toegang voor bezichtiging met gescreende potentiële nieuwe huurders. Ik verzoek keurig ruim van tevoren per mail welke afspraken hen het beste uitkomt en ik krijg als reactie dat ze eerst een verhuurdersverklaring willen krijgen en als ze die niet krijgen laten ze me niet toe voor bezichtiging.

Verder dreigenze de tehuur-borden van het appartement te verwijderen, terwijl ze die 3 maanden voor het einde van de huurovereenkomst moeten gedogen zoals dat ook in de algemene bepalingen staat.

Ik heb ze schriftelijk ernstig in gebreke gesteld en de betreffende algemene bepalingen huurovereenkomst woonruimte nog eens gemeld maar ze blijven bij hun standpunt dat ze geen bezichtiging toestaan.

Wat nu te doen?
En hoe moet ik met die situatie omgaan naar die nieuwe huurders?
Het is toch te gek voor woorden!



Alvast bedankt voor de reactie.

De huurders moeten meewerken aan een bezichtiging die u een redelijke tijd vantevoren hebt aangekondigd. U zou een kort geding kunnen starten tegen deze huurders. U moet dan vorderen dat de huurders, op straffe van een dwangsom, binnen een bepaalde termijn alsnog hun medewerking verlenen. Daar hebt u een advocaat voor nodig. Ik adviseer u daar niet te lang mee te wachten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

zijn de kosten van de advocaat en het kortgeding te verhalen op de huurders omdat ze moeten meewerken aan de bezichtiging en dat niet doen?


Helaas zijn de werkelijk gemaakte kosten niet te verhalen. De rechterlijke macht werkt met een soort puntensysteem voor de proceskosten. U kunt dit teruglezen op de website van de Rechtspraak onder de aanduiding liquidatietarief (https://www.rechtspraak.nl/Voor-advocaten-en-juristen/Reglementen-procedures-en-formulieren/Civiel/paginas/liquidatietarief.aspx).
Als u een rechtsbijstandsverzekering heeft, kunt u kijken of deze dekking biedt voor de advocaatkosten in deze aangelegenheid en als u en laag inkomen heeft, kunt u kijken of u in aanmerking komt voor een toevoeging (door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand; zie www.rvr.org).
Anders moet u misschien overwegen of het maken van deze kosten wel opweegt tegen het belang om de woning eerder dan dat deze zittende huurder de woning ontruimd heeft te kunnen laten bezichtigingen door potentiële nieuwe huurders. U kunt dan overwegen achteraf de financiële schade van (eventueel) gederfde huurinkomsten (door het niet eerder kunnen verhuren van de woning) op deze huurders te verhalen.
Ik ben advocaat vastgoedrecht, als u wilt kan ik u in deze aangelegenheid bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag