Stel vraag

Particulier


Hallo Mn/Mevr,

Wij worden aansprakelijk gesteld voor een schadebedrag door onze autoverzekering voor een bedrag van ongeveer 600 euro, te betalen op basis van de 50/50 regeling.
Onze dochter reed in onze auto, was al uit haar parkeervak gereden en wilde daarna uit stilstand
( en stond volgens mij zelfs nog stil) verder rijden. Er komt een andere auto uit een ander parkeervak achteruit rijden en ziet onze dochter niet en tikt onze auto aan.
Deze mevrouw komt overstuur de auto uit en verontschuldigt haar tegenover mijn dochter, Sorry ik heb je niet gezien en het is mijn schuld. Schade valt mee, maar meneer overstemd zijn vrouw en wil gelijk een schade formulier invullen wat natuurlijk ook het juiste is. Onze dochter belt in tranen ons op en verteld overstuur wat er aan de hand is. Mijn man is daar naar toe gegaan en heeft geholpen om de formulieren verder in te vullen.
Nu zegt de verzekering dat dit een 50/50 procent regeling is en dat we dit bedrag moeten betalen, maar.. onze dochter heeft hieraan helemaal geen schuld, en mijn man gaat daarbij ook nog in schadevrije jaren achteruit en moet meer premie betalen.

Moeten wij dit bedrag betalen?
Wij hebben hier helemaal geen schuld aan, maar kunnen niets bewijzen.
Met vriendelijke groet

Veel hangt in dit geval af van de verklaringen zoals die door betrokkenen gedaan worden. Op het schadeformulier staan aankruisvakjes naast de gegevens van beide partijen, waarin bijvoorbeeld aangegeven kan worden welke partij stilstond. Als deze vakjes zijn aangekruist en het formulier is ondertekend, dan geldt dat als een verklaring van beide partijen direct na het ongeval.

Daarna worden, aan beide partijen separaat, bnog een aantal gegevens gevraagd op de achterzijde van het formulier. De zaak wordt beoordeeld op basis van beide formulieren, meestal door een schadeafhandelaar van de verzekeringsmaatschappij.

Bij een schadebedrag zoals het uwe valt het overigens te overwegen om de schade voor eigen rekening te nemen omdat de no-claimterugval vaak nog ongunstiger uitvalt. Laat u eventueel door een tussenpersoon of de maatschappij adviseren.

Bent u het niet eens met de gang van zaken, wilt u dat een derde nog eens kijkt naar de zaak? Verzamelt u dan alle stukken en neemt u contact op met mij of een van mijn collega's

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

HALLO,

Dank U wel voor het snelle reageren.
Ik begrijp heel goed dat er op basis van de formulieren een beslissing wordt genomen.
Het feit blijft dat onze dochter hier geen schuld aan had, ook op de papieren staat aangegeven dat onze auto aan de zij kant is beschadigd en onze dochter dus al in rechtstandige positie stond en aan het wegrijden was. Deze mevrouw erkende terplaatse schuld.
En toch...moeten wij nu schade betalen aan deze mensen op basis van deze 50/50 regeling die geclaimd wordt door hun verzekering.
Wij hebben hier absoluut geen schuld aan. En willen ook hieraan niet meebetalen. Wij hebben niets fouts gedaan!
Ik weet gewoon niet hoe we dit moeten doen, onze verzekering zegt dat we gewoon moeten betalen omdat het wettelijk zo is vast gelegd, maar het blijft te gek voor woorden dat wij mee moeten betalen aan hun schade terwijl er bij ons geen schuld ligt. Waar zijn we als rechtstaat eigenlijk mee bezig op deze manier.
Wij hebben het geld ook niet. Ik weet niet hoe we dit moeten betalen.
Gaan achteruit in no claim en krijgen een hogere premie voor 10 jaar.

Wj hadden zelf op het oog weinig schade en hebben dan ook niets geclaimd. Maar nu vragen we ons af of het misschien toch beter is om wel te claimen zodat de tegenpartij ook aan ons nog wat schade vergoeding moet betalen.


Graag gedaan. Zoals aangegeven is het bij een nadere beschouwing van belang om dan alle zaken voorhanden te hebben, inclusief het schadebeeld zoals u zelf al aangeeft. Deze site is bedoeld om algemene informatie te geven die ook voor anderen van belang zou kunnen zijn, en is niet bedoeld voor specifieke individuele bijstand.
Als u zich wilt laten bijstaan kunt u contact opnemen met mij of een van mijn collega's door op een van onze namen te klikken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag