Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Beste,

Vrienden van mij hebben een benedenwoning en willen de bovenwoning kopen, zij willen hiervan een deel bij hun woning betrekken en het andere deel wil ik dan bewonen. Financieel is dit mogelijk (hebben reeds gesprekken gehad met een financieel adviseur). Er blijven dus gewoon twee huisnummer bestaan. Mijn vraag is of dit mogelijk is, en waar wij juridisch op moeten letten. Er is geen informatie hierover te vinden op internet. Wij hopen dat iemand meer informatie heeft.

Met vriendelijke groet

U wilt dan een zelfstandig deel huren van de bovenwoning? Het bij elkaar betrekken van de woning zal leiden tot moeten opgeven van een huisnummer , wat in een bestemmingsplan wel moet zijn toegestaan. Als de huisnummers blijven bestaan, zal er op een huisnummer een nieuwe bewoner komen , eventueel bent u dat dan als huurder. Van buiten af gezien lijkt er niets aan de hand maar als de gemeente achter een illegale vergroting komt zal er handhavend worden opgetreden.

Beoordeel dit antwoord:

Het samenvoegen van twee zelfstandige woningen, wordt aangemerkt als woningonttrekking. Daarvoor is een vergunning nodig. Die vergunning wordt slechts onder bijzondere omstandigheden verstrekt. Vanwege de schaarste op de woningmarkt is de gemeente niet blij met het onttrekken van een woning. Ook na voor woning onttrekking door de gemeente een vergoeding gevraagd worden, deze kan substantieel zijn.
Als de beiden woningen thans een VvE vormen, kan beter de splitsing van het pand aangepast worden waarbij de benedenwoning uitgebreid wordt met een deel van de bovenwoning en de bovenwoning verkleind wordt tot het gedeelte dat u wilt gaan bewonen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het snelle antwoord, het blijven twee aparte woningen met ieder een eigen ingang en eigen adres en huisnummer. De vrienden van de benedenwoning willen een deel van de bovenwoning bij hun benedenwoning betrekken. Zij willen in de benedenwoning dan een trap plaatsen zodat zij boven een extra slaapkamer hebben. De rest van de bovenwoning zou dan voor mij zijn. Er wordt dus verder niks gewijzigd aan het adres/opgang. Zij zouden hun hypotheek verhogen om zo de extra ruimte boven te kopen, en het overige koop ik. Dit word dan uiteraard naar ratio verdeeld. Het is misschien een wat ingewikkelde uitleg maar er word dus geen woning onttrokken. Alleen een andere verhouding qua M2. Onze vraag is of dit juridisch mogelijk is, financieel en juridisch.


De vraag is allereerst of deze twee woningen samen een VvE vormen of dat er nog woningen zijn in deze VvE. Voor de wijzigingen van de twee woningen is dan een wijziging van de splitsingsakte nodig en daarvoor is medewerking en toestemming van de meerderheid van de VvE vereist.
En in welke hoedanigheid gaat u de woning bewonen; gaat u huren of koopt u een gedeelte van de bovenwoning.
Het is dus in beginsel juridisch allemaal wel mogelijk wat u wenst, maar afhankelijk van de situatie is er wel toestemming en of medewerking nodig alsmede een notariƫle wijziging van de splitsingsakte.

.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor het heldere antwoord, de VVE bestaat alleen uit de beneden en bovenwoning. Volgens mij is dit dus gunstig? Ik zou dan inderdaad het overige deel kopen. Volgens de hypotheekverstrekker zou dit mogelijk moeten zijn dmv verdeling aantal m2. En op basis hiervan de koopprijs voor mijn appartement te bepalen. Er wordt voor mijn gedeelte dus een hypotheek opgesteld en voor beneden een aparte extra hypotheek. Of dit allemaal mogelijk is zijn wij zelf ook nog aan het uitzoeken.


lijkt me dan geen probleem.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag